Senioři nad 65 let a lidé se závažnými chronickými nemocemi mají očkování zdarma, některé zdravotní pojišťovny však letos na podzim  nabídly uhradit očkování  všem svým klientům. Podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty vakcinace u zdravých dospělých zabrání onemocnění chřipkou až v 90 procentech.

Statistiky
V ČR je očkováno jen kolem pěti procent obyvatel, například v USA 46 procent. V souvislosti 
s chřipkou umírá ročně v Česku kolem 2000 lidí. V loňské chřipkové sezoně bylo nejmladšímu zemřelému 27 let, nejstaršímu 92 let.  Epidemie obvykle trvá osm až 12 týdnů, letos ji lze podle hlavního hygienika očekávat na přelomu roku.
Zdroj: ČTK

Nejvíce zájemců bylo na Náchodsku

Všeobecná zdravotní pojišťovna nabídla lidem bezplatnou vakcinaci od 1. října do konce roku.  „S nabídkou bezplatného očkování proti chřipce pro všech šest milionů klientů přišla letos VZP vůbec poprvé. Cílem je omezit počet nemocných i náklady s touto nemocí spojené," řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Za prvních 15 dní nabídku jen ve východních Čechách využilo 1214 lidí, VZP za ně zaplatila téměř 329 tisíc korun.

Podle mluvčího Tichého se nechalo očkovat 625 lidí z Pardubického a 589 z Královéhradeckého kraje. Největší zájem o očkování byl na Náchodsku, kde nabídku využilo 202 klientů VZP, na Pardubicku to bylo 183 a na Chrudimsku 179 lidí. Naopak nejméně klientů se nechalo očkovat na Trutnovsku, bylo to 75 lidí.

Pojišťovna přispěje 300 korunami

Do této statistiky  nebyli započítáni senioři a lidé s chronickými nemocemi, kteří na bezplatné očkování mají nárok už řadu let.  Hlavní hygienik připomněl, že u seniorů má vakcinace snížit riziko úmrtí až o 80 procent.

Očkování pro klienty, kteří na ně ze zákona nemají nárok letos na podzim nabízí také   Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. „Z fondu prevence přispěje částkou až do výše 300 Kč klientům, kteří projeví o očkování proti chřipce zájem a nechají se očkovat v období od  2. října do 30. listopadu 2013," uvedla mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.

U obou pojišťoven je postup stejný. O očkování je možno požádat praktického lékaře, účet pak klient předloží v pobočce pojišťovny.