Tuto sobotu zveme všechny děti i dospělé na velkou pohádkovou akci Dračí slavnosti – slavnosti draků, dračic a dráčků z pohádek čaroděje Archibalda I. Čeká Vás křest Obřích smaragdových draků – křtí Monika Marešová s rodinou. Uvidíte velké rytířské turnaje o ruku dračí princezny a šermířské souboje. Představíme Vám další starohradské pohádkové bytosti. Vítězové Velké pohádkové soutěže budou slavnostně pasováni na Ochránce Starohradských pohádek. Jarmark, soutěže, hry, písničky a zábava s princeznami a čaroceznami po celý den. Přesvědčte se na vlastní oči, že na Starých Hradech pohádkové bytosti skutečně žijí. Uvádí osobně Archibald I., nejvyšší pohádkový čaroděj.

Hrad a zámek Staré Hrady leží v Českém ráji, jižně od Jičína hned vedle městečka Libáň. K původně gotickému hradu byl  přistavěn renesanční zámek s podzámčím. Na tento unikátní renesanční komplex zavítalo v loňském roce 103 tisíce návštěvníků. Otevřeno je tu celoročně se zvýhodněnou nabídkou pro děti z mateřských a základních škol. Většina prohlídkových okruhů je věnována především dětem, ale laskavý humor pohádek čaroděje Archibalda I. ocení i dospělí.

Nechte se unést atmosférou čarodějné pohádkové prohlídky. Nejvyšší pohádkový čaroděj Archibald I., čarodějové, čarodějnice, kouzlobabky a princezny, čerti a čertice, strašidýlka, skřítkové a další prapodivné pohádkové bytosti s ještě prapodivnějšími jmény na Vás už netrpělivě čekají a je jich tu už na dvě stě padesát! Prohlídkovými okruhy Do pohádek čaroděje Archibalda I. Vás provedou živé pohádkové bytosti. A nudit se s nimi rozhodně nebudete. Kromě spousty pohádkových kamarádů, hádanek, soutěží a her tu na Vás čeká pytel pekelně dobrých bonbónů a možná i něco jiného!

Novinkou letošní sezóny jsou OBŘÍ SMARAGDOVÍ DRACI Katakombáci , kteří se do okruhu Zámecké pohádkové sklepení probourali z pěti pater starohradských podzemních katakomb. Uvidíte tu také lesní a ledové království, rodinku starohradského obra, vodníky, čertovskou domácnost, pohádkovou hladomornu, velkého ochočeného draka, palác plný skřítků a mnoho dalších překvapení.

V dalším okruhu Hradní pohádková půda Vás čeká hradní půda plná krásných věcí, opředených letitými pavučinami. Zabydleli ji čarodějnice různých kategorií, kouzlobabky, pravá starohradská strašidla, strašidýlka a také pěkně vykutálení skřítkové. Časostroj vás vezme zpátky do pohádky, navštívíte strašidláckou kuchyni a čarodějnou prádelnu a mydlírnu. Součástí prohlídky je také lekce čarodějného létání na koštěti na hradním nádvoří.

Hradní a zámeckou částí vede prohlídkový okruh  Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I., kde uvidíte ojedinělou expozici u nás – kupecké krámky, koloniál a obchod s kávou, jak vypadaly v dobách našich prababiček. Dále pak barokní kuchyni, velkou loveckou chodbu, unikátní ložnici a pracovnu a c.k. hostinec,  kde mnoho tisíc exponátů představuje život prostých lidí, měšťanů a šlechty v období vrcholu habsburské monarchie. Na zámku je novinkou Dračí královská komnata, kde vládne moudrý dračí král Rozumbraďák XVI. se svojí ženou dračí královnu Starostlindou. Uvidíte tu i jejich tři neposedné dcerky, dračí princezny Trajdalínu, Lajdalínu a Rozcaplínu. Dále pak poznáte skalního draka Balvaňáka, ohnivého draka Fajrunďáka, vodního draka Hydranťáka, dračího šaška Pobrkofrka a spoustu dalších draků, dráčků, dračích princů a rytířů ze Starohradských pohádek čaroděje Archibalda I.

Na letošní sezónu je pro návštěvníky připravena i celá řada pohádkových a historických akcí. Celé léto pak bude v duchu pohádek, středověku a templářů. Vstupné tu i pro letošní rok zůstává stejné. Informace na tel. 602302265. Celou nabídku, všechny připravované akce a mnoho dalšího najdete na www.starehrady.cz.