Od středy byl v Pardubicích pohřešován 80letý důchodce, který odešel z domu v Ohrazenicích oblečen pouze do svetru a mikiny. Neúspěšně po něm pátral vrtulník i policejní rojnice. Ve chvíli, kdy už se pomalu všichni vzdávali naděje na jeho nalezení přišla od záchranářů dobrá zpráva. Stařík se našel.

"Dopomohla nám k tomu všímavost občanů. Cestující ve vlaku na trati Pardubice - Hradec Králové si z okénka povšimli ležícího muže poblíž trati. Průvodčí informoval policisty, kteří daný úsek prošli a hledaného seniora skutečně nalezli," potvrdila mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

"Muž byl silně podchlazený, ale naštěstí naživu. Byl předán záchranné službě a ihned transportován do nemocnice. Chceme zároveň poděkovat cestujícím z vlaku, kteří svou všímavostí dokázali pomoci hledaného najít," dodává policejní mluvčí.

Stařík přežil venku dva dny

"Po muži se pátralo už od středečního večera. Okolo desáté hodiny večerní byl do pátrací akce nasazen vrtulník. Okolí bydliště prohledávaly desítky policistů," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Podle informací policistů měl muž své bydliště opustit ve středu dopoledne pouze v domácím oblečení, které si obléká ve chvíli, kdy jde pouze na dvůr ke zvířectvu. "Pán by měl mít na sobě triko, na něm flanelovou košili, černý svetr a přes něj ještě šedomodrou mikinu hnědé tesilové kalhoty, pod nimi tepláky a na nohou polobotky. Jeho oblečení působí dosti zanedbale, pohřešovaný muž k chůzi nepoužívá hůlku, ale chodí nahrbený," popsala pohřešovaného muže Eva Maturová.

Policisté ve čtvrtek ráno v několika rojnicích začali propátrávat pozemky ležící za Ohrazenicemi podél výpadovky na Hradec Králové. Prohlížejí koryta potoků, remízky, houští nebo krmelce zvěře. Vrtulník, který nad Pardubicemi kroužil v noci v terénu ale žádná místa neoznačil.

"Pohřešovaný může mít zdravotní problémy vedoucí ke ztrátě orientace. Je proto možné, že vyrazil někam mimo běžné cesty. Terén se proto musí prohledat plošně. Procházíme postupně rozdělené úseky krajiny, nasazeno je několik desítek policistů a psovodi, kteří propátrávají blízký les. Opakovaně jsme prověřili zdravotnická zařízení, okolí místa bydliště i další místa kam mohl zamířit. Informovány jsou složky záchranného systému," uvedl na místě vedoucí odboru služby pořádkové policie Jan Záhorský.