V tom se od Trutnova přiřítí policejní vůz a hlouček nimrodů na chvíli zkoprní. Je tady kontrola! Bude se testovat požití alkoholu před honem a jednotlivé zbraně.

Lánovští myslivci se spořádaně střídají u tříčlenné policejní hlídky. Zdrhá leda zajíc, jakmile zmerčil lovecké psy. „Snad dnes nějakého chytneme,“ utrousí hospodář lánovských myslivců Josef Vydra. „Čeká nás pořádná procházka v revíru nad Lánovem, budeme se plácat v mokru a blátě,“ předpokládá náročnou túru.

Ještě před ní bez obav dýchají do testovacího přístroje na odhalování přítomnosti alkoholu v krvi. Zakolísaní nulové. „Kontroly trvají už několik let a myslivci si na ně zvykli. Každý s nimi počítá a nedovolí si pít před honem. To už by musel udělat jen magor, aby přišel na hon a něco nadýchal,“ vidí situaci jednoznačně Josef Vydra. „Jeden případ jsme zaznamenali před dvěma lety. U Nové Paky nadýchal hostující člen tamního spolku zbytkový alkohol, tak jsme mu zbraň na místě zabavili,“ připomíná Jiří Zeman z trutnovského policejního útvaru. V případě druhého takového přestupku by se dotyčný vystavil riziku odebrání zbrojního průkazu.

To v Lánově nehrozí. Dříve však nebyla myslivecká prohibice tak pečlivá. „Kontroly nechodily. Chlapi se sešli, dali si panáčka a vyrazili do terénu,“ přiznává někdejší menší obezřetnost Josef Vydra. „A když byla svačina, tak si otevřeli pivo. Dneska už jenom pito,“ dodává.

U otevřeného kufru policejního vozu probíhá kontrola zbraní. Myslivci musí mít u sebe zbrojní průkaz a průkaz zbraně. Policisté kontrolují výrobní číslo, zkušební značku a technický stav. „Jedná se o lovecké zbraně a někdy se stává, že mají přehozené hlavně a nesedí jim číslo s tím, které mají uvedené v průkazu. Pak by s ní neměli na honu střílet. Pokud nesedí zkušební značky, vyzveme majitele zbraně, aby se dostavil k nám na oddělení. Ale to stává výjimečně,“ upřesňuje Jiří Zeman, komisař z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

Policejní hlídka vyráží na kontroly myslivců v době honů často. „Na podzim je kontrol hodně, od října až do konce roku. Vyžádáme si seznam honů z městských úřadů a podle něj si vybíráme, kam vyrazíme na kontrolu,“ vysvětluje.

Na policejní kontroly myslivci nenadávají, vzali je dávno jako samozřejmost. „Rozhodně je dobře, že k nim dochází. Při množství lidí, kteří se věnují myslivosti, se určitě staly nějaké nehody kvůli alkoholu. I kdyby kontroly pomohly zabránit jednomu případu zranění nebo úmrtí, tak se vyplatí,“ říká hospodář lánovských myslivců Josef Vydra.