Až na některé nebezpečné strmé svahy jsou podmínky pro túry převážně bezpečné. Teplota se na hřebenech v pondělí ráno pohybovala kolem minus čtyř stupňů Celsia a stále sněžilo, uvedla Horská služba Špindlerův Mlýn.

„Sníh napadl na tvrdý sněhový podklad nebo na teplou zem. Nový sníh není spojený se starou sněhovou pokrývkou. Sněhové profily vykazují malou stabilitu. Může dojít i k sesuvu základových lavin," uvedl lavinový specialista Pavel Cingr. Nebezpečí podle něj roste zejména na svazích se sklonem nad 40 stupňů.

Letošní zima se v Krkonoších zatím obešla bez vyšších lavinových stupňů. Po většinu zimy zatím platil pouze první stupeň. Výjimkou bylo pět dní mezi 7. až 12. prosincem, kdy byl vyhlášen druhý stupeň.

Výrazné sněžení na konci března není v Krkonoších nijak výjimečné. Například loni ve druhé polovině března platil po silném sněžení třetí lavinový stupeň a na hřebenech hor leželo kolem 125 centimetrů sněhu.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se na konci prosince 2008 stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v Červinkově muldě.