Tragédie třem dětem vzala v podstatě oba rodiče - matka zemřela, otec je ve vyšetřovací vazbě a hrozí mu až výjimečný trest. Rodina, zdejší radnice a taky tisíce dalších lidí se snaží aspoň malým dílkem pomoci.

„S rodinou jsme neustále v kontaktu,“ říká místostarostka Rychnova nad Kněžnou Jana Drejslová a dodává: „Od samého začátku se jim společně s dalšími úřady a právníky snažíme pomoci řešit jejich právní a finanční situaci.“

Na osud tří dětí, z nichž nejmladšímu je dvanáct let, myslí i zhruba dva tisíce lidí, kteří dosud přispěli na transparentní účet. Ten na popud přátel rodiny založila rychnovská radnice několik dní po tragédii a o jeho využití nyní jedná s dětmi a jejich nejbližší rodinou. „Z částky, která se během krátké doby sešla, jsme všichni strašně mile překvapeni,“ pokračuje Jana Drejslová.

Období sucha trápí i zahrádkáře.
Rychnov zakázal odběr vody z řek

Čerpání peněz z veřejné sbírky podléhá podle Jany Drejslové pevným pravidlům a zákonům. Na jeho spravování proto radnice průběžně spolupracuje s krajským úřadem tak, aby všechny vložené peníze pomohly dětem tam, kde samy potřebují.

Na studia

Vybraná částka s největší pravděpodobností půjde na jejich studia. „Samy děti i jejich nejbližší považují za důležité vzdělání,“ říká Jana Drejslová o poměrně čerstvé dohodě. „Rádi bychom tedy rozdělili darované peníze na tři díly, podle potřeb každého z dětí, a z něj by hradily svá studia,“ vysvětluje Jana Drejslová a dodává: „Musíme ovšem zjistit, jestli takovou možnost zákon dovoluje, a za jakých podmínek.“

Stovky i statisíce

Na transparentní účet, který vznikl jen pár dnů po tragédii v centru Rychnova, přispívají lidé z celé republiky – po stovkách i statisících. Osud tří dětí, jejichž otec chladnokrevně zastřelil jejich matku v restauraci na rychnovském náměstí, zjevně leží na srdci mnoha lidem. „Nejdůležitější je, že od první chvíle se rodina kolem dětí semkla a pomáhá jim vyrovnat se s věcmi, které si nikdo z nás nedokáže představit,“ uzavírá Jana Drejslová.

Transparentní účet číslo 8296512/0800 bude otevřený do konce roku.

Rivalita značek Harley-Davidson a Indian je u konce, válečná sekyra byla zakopána.
Rivalita značek Harley-Davidson a Indian u konce, válečná sekyra byla zakopána