Houbová zelňačka
Suroviny – 2 lžíce sádla, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička (kávová) mleté papriky (pálivé), 300 až 400 g kysaného zelí, víc nedávejte! , sůl, kmín, hrst sušených hub (1 polévková lžíce), 1 čabajská klobása, půl šálku smetany.
Na rozehřátém sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a pálivou mletou papriku, krátce osmahneme a za stálého míchání zředíme, nejlépe vývarem a nebo i vodou. Přidáme kysané zelí, sušené houby, osolíme, ochutím drceným kmínem a vaříme. A teď důležitá rada! Před koncem povaříme v polévce klobásu, vyjmeme a nakrájíme na plátky. Polévku zjemníme smetanou. Na talíř dáme porci klobásy a přelijeme polévkou.
Nyní následují tři houbařské polévky, kterým bezesporu patří tři houbařsko-kuchařské medaile.
Staročeská kulajda – bronzová medaile
Suroviny – 250 g hub, 500 g brambor, sůl, kmín, 1 cibule, ¼ l kysané smetany, 1 polévková lžíce hladké mouky, 2 vejce, ocet, kopr.
Rozkrájené houby povaříme ve vodě s bramborami pokrájenými na kostky. Přidáme kmín a nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile jsou brambory měkké, zahustíme polévku smetanou s rozmíchanou moukou, chvíli povaříme, přidáme rozšlehané vejce, opět chvíli povaříme, osolíme a okyselíme. Jednotlivé porce kulajdy posypeme nasekaným koprem.
Dršťková polévka z václavek – stříbrná medaile
Suroviny – 400 až 500 g václavek, 2 lžíce sádla (polévkové), 1 kávová lžička mleté sladké papriky, 2 polévkové lžíce másla a hladké mouky, 1 l vody, 1 střední cibule, 1 kostka masoxu, sůl, majoránka, mletý pepř, ocet.
Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme papriku a podle chuti pepře. Václavky, nakrájené na nudličky, propláchneme pod tekoucí vodou a 20 minut vaříme v osolené vodě (dodržujte časový údaj, neboť václavka je mírně jedovatá houba). Oprané a okapané václavky vsypeme na cibulku a krátce za stálého míchání orestujeme. Potom houby zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme kostku masoxu a zvolna 20 minut vaříme. Polévku zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z másla a mouky. Podle chuti osolíme. Před podáváním dochutíme majoránkou, polévkovým kořením a dvěma kapkami octa.
Kotrč kadeřavý a z něho dršťková polévka – zlatá medaile
Suroviny – 350 g této houby a nebo celý trs, 1 l vody, 2 lžíce (polévkové) na smažení zeleniny, 2 polévkové lžíce másla, 1 mrkev, 1 menší petržel, 4 polévkové lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, sladká mletá paprika, petrželka.
Kotrče důkladně očistíme pod tekoucí vodou. Vložíme do hrnce s jedním litrem vody a vaříme doměkka. Potom houby vyndáme a necháme vychladnout. Zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle a osmažíme je na tuku. Zaprášíme moukou a osmažíme dozlatova. Podlijeme vývarem z kotrče, přidáme nakrájenou houbu, sůl, trošku mletého pepře, majoránkou a přivedeme k varu. Lžičku mleté papriky rozmícháme a mírně opražíme na másle. Pak ji vlijeme do hotové polévky. Při podávání zdobíme nasekanou petrželkou a dochutíme kapkou octa či citronu.