Úbytek zeleně a ploch k příjemnému odpočinku. To je důvod, proč se osmdesát vrchlabských občanů podepsalo pod petici proti rekonstrukci náměstí Míru. Město se do ní vrhne v srpnu, trvat bude rok a stát má 35 milionů. Půjde o radikální změny, tou nejzásadnější bude přeložení silnice, která na čtyři měsíce prostor zcela uzavře.

Záměr, na němž radnice pracovala od roku 2009, i zhotovitele zastupitelé schválili navzdory petici. „Mrzí nás, že to je další z kroků, které radnice činí ve veřejném prostoru, aniž by ho probírala se širokou veřejností dříve, než projekt začne připravovat," řekla autorka petice Zdeňka Flousková z občanské iniciativy Kampanička. „Lidé nás oslovovali na ulicích, že s přestavbou náměstí Míru nesouhlasí, že ztratí zeleň a jedinečnost příjemného prostoru," prohlásila.

NOVÉ NÁMĚSTÍ MÍRU. Vrchlabská radnice se v příštím roce pustí do přebudování náměstí, které bylo až do druhé poloviny 19. století tím hlavním ve městě.
Vrchlabí přebuduje náměstí Míru

Radnice přibližuje nový vzhled rynku původnímu historickému z doby, kdy byl hlavním náměstím ve Vrchlabí a nejvýznamnějším prostorem města. Na umístění zeleně si nechala zpracovat krajinářský posudek a spolupracovala se zahradnickou fakultou z proslulého zámeckého areálu v Lednici. "Zeleň tam rozhodně bude, na náměstí zakomponujeme i vodní prvky," ujistila Eliška Ryndová, vedoucí odboru rozvoje města a územního plánování.

Zásadní zásah přinese přeložení silnice. „Dopravní situace byla jedním z hlavních impulsů rekonstrukce náměstí," uvedla Eliška Ryndová. „Silnice s velice nepřehlednou křižovatkou, kde nevíte, komu dávat přednost, se posune blíž zástavbě na úkor parkoviště. Dojde k zjednodušení a zpřehlednění dopravy," vysvětlila. Parkovací místa dostanou novou polohu a místo 37 jich bude 30, zpoplatněných. Čtyřměsíční uzavření dopravy na náměstí Míru nepotěší řidiče. „Bude to velká komplikace," připustil starosta Vrchlabí Jan Sobotka. "Situaci vyřešíme umístěním provizorního půlkruhového objezdu na náměstí TGM, po kterém se budou auta vracet, a ze strany od Špindlerova Mlýna povede objížďka kolem Střelnice," upřesnil starosta. „Chceme, aby na zimu bylo náměstí Míru průjezdné a na jaře se pokračovalo na plochách mimo komunikaci tak, aby nebyl blokován provoz," dodal Jan Sobotka.