Stavební společnost Žižka ze Dvora Králové o ni požádala loni v březnu. Ke staré budově chtěla připojit dva nové objekty, ale zastupitelé města dosud změnu územního plánu neschválili. Investor tím pádem nemohl získat stavební povolení, přesto se před třemi měsíci pustil do práce. „Na nikoho to nesvádím, ale myslel jsem, že koloběh procesů při schvalování změny územního plánu doběhne dřív. Bohužel, nestalo se,“ řekl jednatel společnosti Vladislav Žižka mladší.

Areál bývalé školky textilky Tiba by se měl nejpozději do příštího léta přeměnit v moderní zdravotnické centrum s dlouhodobou ošetřovatelskou péčí. Teď ale stavba stojí. Pracuje se pouze na přestavbě historické vily, k níž platná povolení investor má. „V pondělí a v úterý proběhly na místě kontroly stavebního úřadu. Úřad komunikuje se stavebníkem a koná podle zákona,“ konstatovala mluvčí dvorské radnice Miroslava Kameníková.

Úřad zaslal firmě výzvu k zastavení prací a zahájil správní řízení. Buď vydá nové objekty dodatečné stavební povolení, nebo nařídí jejcih odstranění. „Jiná možnost není,“ uvedla mluvčí Miroslava Kameníková.

Přestavba vily pokračuje, pro budování novách traktů je ale potřeba změna územního plánu. „Po jejím případném schválení budou v dotčené lokalitě stavby tohoto typu přípustné,“ naznačila Kameníková. Jenže schvalování změn územního plánu zatím pro nejbližší, červnové jednání zastupitelstva naplánované není. „Není to příjemná situace, momentálně neumím říct, co se bude dál,“ přiznal Vladislav Žižka mladší.

Nájemcem objektu a provozovatelem centra ve Dvoře Králové bude společnosti Vividus East. Její jednatel Michal Karadzos věří, že se situaci podaří vyřešit tak, aby se příští rok mohlo zdravotnické zařízení uvést do provozu. „Pevně věřím, že inves- tor situaci narovná a bude vše včas v pořádku,“ oznámil.

Ve zdravotnickém zařízení chce poskytovat dlouhodobou ošetřovatelskou péči pro seniory, sociální lůžka a lůžka pro pacienty s těžkou demencí. Kapacitu by mělo mít 164 lůžek a nabídnout má zhruba 90 nových pracovních míst. „Bude to zdravotnické centrum s moderní péčí 21. století určené lidem z celého Královéhradeckého kraje,“ upřesnil Karadzos.

Společnost Vividus East uspěla se svým záměrem ve výběrovém řízení Ministerstva zdravotnictví. Podobné centrum provozuje v brněnské části Řečkovice.

Zahájení lázeňské sezóny už tradičně odstartuje svěcením léčivého pramene v Prameníku na kolonádě.
Lázně zahájí sezonu s Ivanem Mládkem a kapelou Buty