U regálů s máslem se nakupujícím protáčejí panenky. Ceny se v posledních týdnech vyšplhaly k šedesáti korunám za čtvrtkilové balení. Obyvatelé Náchoda a okolí proto berou útokem obchody v sousedním Polsku. Za kostku tamního másla ušetří necelých deset korun.

„Kdyby Češi nebláznili a nákup másla omezili, cena by určitě nerostla a možná by šla dolů. Jenže lidi hysterčí, roste poptávka, tak se zdražuje,“ míní v diskuzi na sociální síti Lenka Jasmína Koláčná.

Pokladní v polském supermarketu Biedronka potvrdila, že Češi jsou velmi častými zákazníky a másla mívají v košíku hned několik balení.

Pro máslo míří Češi do Polska

„Kupují všechny druhy, ale nejčastěji to větší třistagramové balení,“ míní pokladní. Obchod se nachází nedaleko od hranic a parkoviště z větší části plní automobily českých poznávacích značek.

„Musíte si na obalu zkontrolovat obsah mléčného tuku, kvalitní máslo ho obsahuje osmdesát dva procent. Ta šedesátiprocentní jsou spíše margaríny,“ vysvětlovala ochotně u chladící skříně mladá Polka.

I ona vnímá, že o jejich máslo vzrostl mezi Čechy zájem. Ti jezdí do polských obchodů i na tržnici.

V akci vyjde ještě levněji

Kostka másla v Polsku sice vyjde také okolo šedesáti korun podle aktuálního kursu, ale balení je o padesát gramů větší. A když je máslo „v akci“ vyjde ještě levněji.

„Jezdíme sem pro sýry, klobásy, mléko, cukrovinky a teď i máslo. Všechno vyjde levněji než v Čechách. Děláme v Polsku i velké povýplatové nákupy a dost ušetříme, řádově i několik set,“ shodují se manželé Tiší z Náchoda.

Cena másla je v poslední době citlivé téma. Od minulého roku zdražilo téměř o polovinu a před Vánocemi by měla cena kostky másla podle předpovědi ředitele jihočeské Madety Milana Teplého dosáhnout až na hranici 70 korun.