Rokytnice se již léta snaží zlepšit dopravní situaci na problematické křižovatce nedaleko sídliště U Nádraží. Teď má na stole projekt, který má nejen zlepšit dopravní situaci, ale také přinést do dvoutisícového městečka v Orlických horách větší bezpečnost i pro děti a chodce.

„Křižovatka, která vznikla někdy v polovině 70. let, nebyla vyřešena šťastným způsobem. V podstatě má tvar písmene X. Z pohledu dopravy je tímto řešením nebezpečná,“ uvedl starosta Rokytnice Petr Hudousek s tím, že podivný tvar křižovatky dělá problémy řidičům, kteří mnohdy nevědí, kdo má, či nemá přednost v jízdě.

Přestože dopravní nehody, které se za celou dobu na křižovatce propojující místní sídliště s okolím základní školy odehrály, neměly vážnější charakter a ve většině případů srážky odnesly jen plechy na autech, rokytnickou radnici k proměněně motivovaly i vyjádření dopravních expertů.

Pomoci mají dotace

Projektantem vyčíslené náklady na proměnu křižovatky se podle hrubých odhadů pohybují kolem dvou a čtvrt milionů korun včetně daně.

„Určitě to bude otázka i výběrového řízení, které budeme realizovat v případě, že budeme úspěšní s žádostí o finanční podporu,“ dodal k financování projektu starosta Petr Hudousek.

Pokud se radnice dočká finanční výpomoci, pak počítá se začátkem přestavby křižovatky, která je i v bezprostředním okolí zámeckého kostela Nejsvětější trojice, již v průběhu příštího roku.

Příslib zhruba jednoho a půl milionu korun v rámci integrovaného regionálního operačního programu by pak pro rokytnickou radnici znamenal téměř zelenou pro zahájení přestavby křižovatky.

Poslední slovo však bude mít takzvaná místní akční skupina, která dotace na Rychnovsku do různých oblastí samosprávám a organizacím rozděluje.

„Do 30. listopadu musíme náš projekt podat. Pak budeme čekat jak vše nakonec dopadne,“ okomentoval současný fázi celého projektu starosta Hudousek.

Čeká se i na poslední souhlasné razítko

Nedílnou součástí celého projektu je i potřebné razítko ze stavebního úřadu. V souvislosti s možností získaní finanční podpory z dotačního systému, musí radnice požádat o stavební povolení. I tento krok chce vedení obce stihnout do několika dnů, respektive posledního listopadu tohoto roku.

Po dlouhých letech tak obyvatelům malého horského městečka svítá naděje, že se nejen uleví řidičům, ale zvýší se i bezpečnost dětí, které docházejí do nedaleké základní školy.

Rokytnická radnice chce přestavět nebezpečnou křižovatku. Uleví se tak řidičům, obyvatelům sídliště i školákům.Zdroj: archiv autora