V polovině příštího týdne by měla vláda opět jednat o aktualizaci vládního usnesení z roku 2015 o rozvoji průmyslové zóny Solnice – Kvasiny, která se zásadně dotýká také celého regionu.

„Byl bych moc rád, kdyby byl návrh schválen v současné podobě, tedy s navýšením rozpočtu ze tří na šest miliard korun," uvedl včera český premiér na půdě královéhradeckého hejtmanství. V kuloárech se však hovoří i o možnosti, že by byla tato suma pokrácena. „Nemohu vyloučit, že dojde k dílčím změnám. Vím, že ministerstvo financí má k této sumě výhrady, ale je nutné podotknout, že těch šest miliard se nevyčerpá za jediný rok. Musíme rozdělit všechny projekty do rozumného časového horizontu. Proto se domnívám, že s navrhovanou částkou nemůžeme váhat," uvedl Bohuslav Sobotka a připomněl, že díky automobilce Škoda Auto prochází region velmi bouřlivým rozvojem a stát nemůže zůstat stranou se založenýma rukama. „Automobilka nám pomohla se zaměstnaností a my jsme povinni, i kvůli zdejším občanům, pomoci se zoufalou dopravní situací," dodal premiér, který se neobává, že by kvůli liknavosti vlády měla některým obcím dojít trpělivost a připravované projekty by mohly skončit na neochotě radnic změnit územní plány.

„Rozumím jejich obavě, že pokud ze strany státu nebudou investice, tak se budou bránit dalšímu rozvoji," dodal Bohuslav Sobotka, který jako jednu z priorit bere odvést kamionovou dopravu z centra Kvasin, Solnice a okolí.

Ve schválení šesti miliard věří i hejtman Jiří Štěpán, který sází i na propojenost rozhodujících hlasů mimo ČSSD s regionem. „Ministr financí Ivan Pilný je poslancem za náš kraj. I vicepremiér Pavel Bělobrádek je z našeho regionu. Proto věřím, že návrh bude schválen," netajil pozitivní předpověď hejtman Jiří Štěpán.