Meteorologové varovali před prudkými lijáky a povodněmi v jižních Čechách a na východní Moravě, nakonec ale nejvíc vody spadlo v Orlických horách.

„Předpovědi přesné lokality srážek, jestli budou v jižních Čechách nebo o sto kilometrů severněji, nejsou úplně spolehlivé. Orlické hory navíc představují nárazník, kde se fronta vyprší," vysvětlil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Místním se však ve středu oživily vzpomínky na strašlivou lokální povodeň v roce 1998, kdy velká voda vzala v Kounově život šesti lidem a odnesla s sebou několik domů. Za několik hodin z 22. na 23. července tu napršelo přes 500 milimetrů. Tedy stejně, jako spadne v Praze za celý rok.

Hladiny jindy mělkých říček Zdobnice či Kněžné se sice i tentokrát velmi rychle zvedly až na jeden metr, po půlnoci ale začaly opět klesat.

Na Rampuši potopa, jinde ani kapka

Na meteostanici Rampuše asi osm kilometrů nad Rychnovem nad Kněžnou napršelo od středečního rána do čtvrtečního rána 87,9 milimetru vody na metr čtvereční. V nedaleké Rokytnici spadlo 78 mm a ve Zdobnici 44 mm.

Naproti tomu patnáct kilometrů západněji, kolem Českého Meziříčí, spadlo jen pár kapek a Velichovky hlásí dokonce sucho. Naposledy tu pršelo v úterý odpoledne. Přívalový a lokální charakter srážek je pro léto typický, přes začínající oteplení hrozí v bouřkách i v dalších dnech.