"Lyžovat se dalo ve vrchní části zhruba do 5500 metrů, ačkoliv tam na vás nečeká prašan, ale záludný led pokrytý vrstvičkou sněhu," líčil dobrodružnou výpravu Libor Dušek a pokračoval: "Zvolili jsme lezecky náročnější, ale o to hezčí nástup ze severu, z doliny Redžiz, přes stále ustupující a potrhanější ledovec. Znamenalo to pěkně lyže na bágl, mačky na nohy, cepíny do ruky a přes dva ledové kuloáry do sedla. Z posledního výškového tábora ve výšce 5700 metrů nás čekal výškový kilometr v kuse. Moc jsme se nejistili a nevrtali šrouby. To by nás akorát zdržovalo. Výsledkem bylo, že dvousté výročí narození vousatého filosofa Karla Marxe (1818-1883) se nám povedlo ozdobit světovým prvosjezdem."

Příští čtvrtek bude mít premiéru filmový  dokument o Miroslavu Šmídovi, výjimečné osobnosti horolezectví a průkopníkovi paraglidingu v Československu.
Horolezci natočili dokument o svérázném lovci majstrštyků

Třetí člen krkonošské party, Jan Holubec z Jablonce nad Jizerou, ukončil cestu 200 metrů nad třetím táborem, který byl ve výšce 5700 metrů.

Horolezci z Krkonoš se během expedice v Tádžikistánu vydali také k dalšímu šestitisícovému vrcholu Pamíru. Hora TbGu, vysoká 6142 metrů, se ale obalila ledem a česká výprava v krutých podmínkách ukončila cestu těsně pod vrcholem. Marně ji dobývali už minulý rok. "Loni jsme horu během pilotní expedice překřtili na Krakonoše. Pamírský "Krakonoš" nás sice letos opět nepřijal, když se ještě víc obalil ledem, takže jsme byli všichni tři nuceni otočit to kousek pod vrcholem, ale celkově lze expedici považovat za úspěšnou," řekl Libor Dušek po návratu z Pamíru.

NA VRCHOLU. Zdeněk Hák z Rokytnice se jako jediný z krkonošské výpravy dostal až na vrchol afghánské sedmitisícovky Nošak, kde se vyfotil starým mobilem, který měl v kapse.
Omrzlé prsty a nebezpečí smrti jako vzpomínka na expedici na afghánský vrchol