„Budeme jednat s koaličními partnery. Jednoznačně budeme chtít post hejtmana. Dále jsou pro nás důležité gesce jako investice, ekonomika, zdravotnictví a doprava," řekla Klára Dostálová ještě v sobotu podvečer Deníku.

O pár hodin později však ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, TOP 09, Starostové a Východočeši oznámili své spojení do koalice. V krajském zastupitelstvu by tak měli dohromady 24 mandátů oproti třinácti, jimiž disponuje ANO. Ohlásili také, že už se dohodli i na osobě hejtmana – měl by jím být Jiří Štěpán z ČSSD.

ANO: Je to podvod

„Pokud ČSSD, ODS, TOP 09, STAN+VČ a Koalice pro Královéhradecký kraj skutečně plánuje utvoření koalice proti hnutí ANO, půjde o podvod na voliče ve stylu opoziční smlouvy," reagovala ještě v sobotu večer Klára Dostálová.

Včera už byla klidnější a v dobré náladě. „Máme celý den jedno jednání za druhým s partnery, kteří se dostali do zastupitelstva… Všichni projevili ochotu se s námi sejít, my jim nabídneme naše programové priority," řekla. První jednání absolvovala už v sobotu večer. Cílem ANO je podle ní sestavení silné trojkoalice.

Zda se jí podaří některé z partnerů přesvědčit, aby se spojili s ANO, to je otázka. Například Jiří Štěpán už v sobotu večer za ČSSD podobnou spolupráci vyloučil. „Nabídku ANO ke spolupráci při vedení kraje bychom nepřijali," prohlásil.

Není třeba lamentovat

Navíc koalice pěti stran namířená proti ANO nevznikla jen tak zčistajasna večer po volbách. „Nějaké úvahy mohly být… K jednání došlo už před volbami," připustil lídr Koalice pro Královéhradecký kraj Vladimír Derner. Teprve po volbách si však prý účastníci názory ujasnili.

Za ryzí pragmatismus označil vznik pětikoalice politolog Jiří Štefek. „Podobné věci se dějí i jinde v Evropě nebo ve světě, tak není nad tím potřeba lamentovat. Hnutí ANO 2011 získalo mírně „jen" přes 25 procent a to skutečně není většina," uvedl.

Vydrží slepenec?

Pětikoalice však ještě není hotová věc, i když se to tak v sobotu večer mohlo zdát.

„Za ODS mohu potvrdit, že jsme se sešli a vůli sejít se znovu. Jsme připraveni se bavit o pětikoalici," řekl včera lídr občanských demokratů Martin Červíček.

Shoduje se s ním i Martina Berdychová ze Starostů a Východočechů: „Je to ještě příliš živé, příliš čerstvé a jednání budou pokračovat."

„Uvidíme, zda prvotní shoda na sdílené moci pětici stran vydrží i další dny, týdny či měsíce. Přece jen, bude to slepenec nesourodých stran a to je vždy ošemetné," varoval politolog Štefek.

Vladimír Derner je však opačného názoru: „Je lepší, když se víc stran domluví, než když jedna direktivně bouchne do stolu."

Možná pětikoaliční 
vláda kraje:
hejtman - Jiří Štěpán (ČSSD)

ČSSD: 6 hlasů v zastupitelstvu
ODS: 5 hlasů v zastupitelstvu
Koalice pro KHK: 5 hlasů v zastupitelstvu
TOP 09: 4 hlasy v zastupitelstvu
Starostové a Východočeši: 4 hlasy v zastupitelstvu