Dramaticky líčil ředitel jičínského muzea Michal Babík osud novotou vonící publikace Jiřího Waldhausera s poetickým názvem Archeologie kraje básníků, archeologie Sobotecka v Českém ráji, kterou muzeum vydalo.

Na stránkách odborného textu se prý vyjímaly místo archeologických nálezů ze Sobotecka snímky nahých žen, proto byla kniha okamžitě stažena z prodeje a zadarmo se rozdávala v muzeu. Ačkoli ženská krása s krajem básníků určitě harmonizuje, zařadit akty mezi archeologické nálezy byl rozhodně šok i pro tiskařského šotka, nejen pro nás. Zpráva letěla éterem a zaujala všechna média.

Ředitel jičínského muzea Michal Babík si nad šikovným marketingovým tahem mnul ruce a autor publikace, český archeolog Jiří Waldhauser, který s jičínským muzeem dlouhá léta spolupracuje, zarytě mlčel.

Pro Deník pouze uvedl, že jde o jeho jednadvacátou publikaci, na kterou se celé roky horko těžko sháněly finanční prostředky.

„Nerad bych se vyjadřoval," odpověděl na dotaz, jak si záměnu snímků sám vysvětluje.

Ředitel jičínského muzea Michal Babík od včerejšího rána nezvedal telefon. Už ve středu, kdy byla informace o údajné „porno" publikaci zveřejněna, se s námi odmítl sejít. Včera odpoledne pak uvedl na pravou míru všechna fakta jednoduchým konstatováním, že nová kniha Jiřího Waldhausera o archeologii vyšla v bezchybné podobě a je připravena k prodeji na obvyklých místech.

Kampaň podle ředitele jičínského muzea dosáhla svého úspěchu počtem zhlédnutí na sociálních sítích, ale také množstvím objednávek jednotlivců, kteří byli ochotni skoupit během jediného dne kompletní náklad kazového vydání, které vlastně nikdy nevyšlo. Reakce čtenářů byly veskrze kladné a ve velké míře se přesně trefovaly do záměru, o který muzeu usilovalo.

„Když pozveme novináře na naše výstavy, nemají o naši činnost zájem. Po publikaci s akty skočili okamžitě, aniž by si mnohdy něco ověřili. Upozornili jsme na sebe, a to bylo naším cílem," vysvětluje Babík svoji strategii, která možná mnohým připadá trošku drsná. Nicméně Babík slíbil, že dalších dvacet let ji nepoužije.

„Šla jsem do muzea pro knížku a byla jsem docela naštvaná. Místo slíbené publikace mně tu vtiskli do ruky tiskovou zprávu, že jde o netradiční marketing. To se mi zdá opravdu přehnané, takhle lidem lhát," zlobila se paní Naďa, která nám přinesla zprávu do redakce. Potvrdila nám, že muzeum je plné lidí.

Návštěvníkům stálé expozice bylo totiž vnadné vadné vydání přislíbeno zdarma.