O značku Regionální potravina se letos ucházelo 115 produktů od 41 výrobců. Uvedl to Ivo Konopa z hradecké Agrární komory, která soutěž v regionu koordinuje.

Vysoká jakost a výjimečná chuť

Značka Regionální potravina patří do kampaně, pomocí které ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s potravinami z jednotlivých krajů. Ocenění mají od odborné poroty získávat regionální výrobky vysoké jakosti a výjimečných chuťových vlastností. Značku mohou na čtyři roky dostat pouze malé a střední firmy, které mají nejvýše 250 zaměstnanců.

Královéhradecký kraj byl prvním v zemi, kde se o letošní ocenění Regionální potravina soutěžilo. Letos nově oceněné výrobky budou v celé ČR známy do konce června. Zatím ocenění v ČR dostalo na dvě stě osmdesát  výrobků.

O Potravináři roku rozhodují lidé

Regionální potravinářskou soutěž od roku 2006 pořádá i Královéhradecký kraj. Klání, v němž o oceněných rozhodují hlasy veřejnosti, se každoročně účastní kolem čtyřiceti firem. Poslední titul Potravinář roku loni získala Pekárna Lično, ocenění Potravina roku má od loňska několik regionálních výrobků, například firma Niva za stejnojmenný sýr či firma Zepo Bohuslavice za tlačenku.

V hradeckém kraji není, s výjimkou cukrovaru České Meziříčí, potravinářská firma celostátního významu. Velké potravinářské podniky po roce 1989 většinou skončily, z větších zůstaly například masokombináty Skaličan a Jičín či Pivovar Náchod.

Skončily mlékárny v Hradci Králové, Josefově, Trutnově, Novém Bydžově a Jičíně, pivovar v Hradci Králové, masokombináty v Březhradě a Vamberku či konzervárny z Nového Města nad Metují.

Vítězové jednotlivých kategorií
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas: Krkonošský sulc – Zvičinské uzeniny a lahůdky s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé: Knížecí uherská klobása – Skaličan a.s.
3. Sýry včetně tvarohu: Plotišťské tajemství – František Kejklíček
4. Mléčné výrobky ostatní: Tvarohový dezert – Petr Sokol
5. Pekařské výrobky včetně těstovin: Deštenský chléb- Karel Rezner
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: Hovorkovy hořické trubičky – Milan Hovorka
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje: Rychnovský kaštan 11° – Městský Podorlický pivovar s.r.o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: Rakytník ovocná náplň – Ing. Pavel Cvrček
9.Ostatní: Předměřická mouka pšeničná světlá hladká – Mlýny J. Voženílek spol. s r.o.