„Místy hrozí bouřky, ojediněle i intenzivní se srážkovými úhrny kolem 35 milimetrů. Zpočátku slabý jihovýchodní vítr se bude měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí," uvedl meteorolog královéhradecké pobočky ČHMÚ Imrich Drapák.

Už v pondělí odpoledne zaplavil sklepy řady domů a několik silnic na Zlínsku přívalový déšť, který přinesla prudká bouřka. Někde lidé museli odklízet i vrstvu bahna. Bouřky v podvečer částečně zasáhly i východočeský region.

Hasiči pomáhali obyvatelům Poličska a Jičínska odstraňovat následky bouře

Poličsko/Jičínsko - Bouřka a silný déšť zkazily víkend obyvatelům několika obcí na Poličsku. S následky lokálních záplav a s odstraňováním stromů  popadaných při prudkém větru jim museli pomáhat hasiči.

Voda na několika místech stékala z polí na komunikace a k domům, strhávala s sebou hlínu a ohrožovala jak objekty, tak provoz na komunikacích. „Následky přívalového deště byly likvidovány jednotkami požární ochrany v Poličce, Kamenci a v Pomezí," uvedla mluvčí hasičského sboru Pardubického kraje Vendula Horáková. Dodala, že  další zásahy hasiči zaznamenali ve Stříteži a mezi Trpínem a Bystrým, kde bylo nutné odklidit popadané stromy.

V sobotu byly jednotky dobrovolných hasičů z Poličky a Lezníku povolány k pytlování písku pro zábrany, protože meteorologové hlásili další přívalové deště. „Jednotky pytle rozvozily na místa s předpokládanými problémy a pomohly technickým službám při zřízení zábran proti přívalové vodě," sdělila mluvčí.

Silná bouře řádila o víkendu také na Jičínsku. „Zanechala po sobě spadané větve na silnici a u Dětenic a Lískovic dokonce vyvracela stromy, které zůstaly ležet na vozovce," informovala mluvčí jičínské policie Hana Klečalová. Také zde vyrazili na pomoc lidem hasiči, kteří spadané stromy ze silnice odstranili.