Krátká dražba

Tarantík byl jediným účastníkem dražby. Letoun a k němu ještě nesmontovanou maketu dvouplošníku Curtiss Jenny, jejichž cena se odhaduje celkem na 300 tisíc korun, získal za vyvolávací částku sto tisíc korun. Celá dražba trvala pouze několik minut.

„Letadlo bylo v minulosti funkční," řekl o replice Fokkeru nový majitel. Stroj  patřil do skupiny Létající cirkus a fanoušci historických letadel jej v minulosti mohli  znát z leteckých akcí. Létat podle Tarantíka přestal po havárii, která se stala na letecké show v Bratislavě. Podle médií se tam v roce 2006 srazily dva letouny, jejichž piloty údajně oslnilo slunce. Oba piloti vyvázli  zranění, ale živí.

Oba vydražené exponáty poputují do Air Parku ve Zruči u Plzně, který v roce 1993 založil Tarantík se svým otcem. „Máme asi 50 exponátů," řekl nový majitel vydražených letounů. Na dražbu přijel, protože jim prý chyběla letadla z první světové války.

Dvojici nových přírůstků však zatím vystavovat nebudou, protože pro ně ještě nemají vhodné prostory.

Rudý baron
Fokker Dr. I byl německý jednomístný trojplošný stíhací letoun používaný v první světové válce. Jeho konstruktérem byl Reinhold Platz a vyráběl se v továrně Anthony Fokkera. Proslul jako poslední letadlo Rudého barona, slavného německého stíhacího pilota Manfreda von Richthofen, který je s 81 sestřely pravděpodobně nejznámějším pilotem všech dob.

Největší kuriozita

„Letadlo jsme ještě nedražili, Je to zatím nejkurióznější věc, kterou jsme tady měli," řekla po dražbě mluvčí krajského Finančního úřadu Romana Barešová.  Zpravidla prý draží auta či nemovitosti. K dražbě finanční úřad přistupuje v případě lidí, kteří se dostanou do problémů a mají daňové nedoplatky. Také včera šlo o dražbu movitých věcí na základě daňové exekuce. Nejvíc prý vynesla dražba pohonných hmot, která se konala před dvěma lety. Výsledná částka byla o 600 tisíc korun vyšší než vyvolávací cena.

Dražby podle mluvčí nejsou pravidelné. Občas se také stane, že lidé nedoplatky uhradí, a dražba  se nekoná.