Sněhová děla jedou naplno a každý, kdo má ruce, „maká“. V lyžařských střediscích v Orlických horách se intenzivně připravuje začátek zimní sezony.

V pátek se vleky poprvé rozjedou v Říčkách. Na červené sjezdovce leží okolo 80 centimetrů technického a přírodního sněhu.

„Poslední týden a půl jsme využívali mrazivé teploty k výrobě technického sněhu. Na červené sjezdovce nyní leží vrstva, která by měla přečkat i případné oblevy a v provozu tak chceme být nepřetržitě aspoň do začátku dubna,“ uvedl vedoucí střediska Petr Kánský. Od pátku se bude v Říčkách jezdit minimálně na červené sjezdovce a v provozu bude 1. Orlická lanová dráha. O otevření dalších částí areálu se rozhodne postupně podle aktuálních podmínek, nejblíže je tomu modrá sjezdovka, na které je momentálně umístěna zasněžovací technika a čeká se na příznivé teploty pro zasněžování.

Spolu s pátečním uvedením Ski centra do provozu se otevírají také další služby jako ski servis, půjčovna a úschovna. Až do 22. prosince se v Říčkách jezdí za ceny vedlejší sezóny.

V dalších střediscích se zasněžuje. Přípravy probíhají v Deštném v Orlických horách i ve Zdobnici. „Pokud se vyplní příznivá předpověď počasí, sezonu zahájíme 14. prosince,“ zní z deštenského skiareálu.

Na milovníky zimních radovánek čekají v Orlických horách letos novinky. V Deštném nová lanová dráha - rychlá odpojitelná čtyřsedačka, v Říčkách například upravená trať pro skialpinisty.