Rybník Brodský u Červeného Kostelce postihla tragédie. Pravděpodobně vinou tuhé zimy v něm uhynula velká část ryb. „I když vzduchování běželo celou zimu a děr v ledu bylo vzhledem k počasí více než jindy, množství krásných trofejních ryb nám uhynulo. Nezažili jsme zatím nic horšího, než sběr překrásných, ale mrtvých ryb a jejich odvoz do kafilérie. Bylo to jako úmrtí v rodině," zaznělo ve smutné zprávě na facebooku kempu Brodský.

Provozovatel kempu Milan Hrstka s lítostí v hlase potvrdil, že takovou ztrátu nepamatuje. „Úhyny ryb po zimě bývají, ale tenhle byl mnohem větší. Těžko odhadnout, o kolik ryb jsme přišli. Možná o polovinu," domnívá se Hrstka. Podle provozovatele kempu byla uplynulá zima extrémní v tom, že dlouho mrzlo a led na hladině byl pokrytý sněhem. „To znamená, že pod vodou je v takovém případě tma a zelené organismy neprodukují kyslík, ale naopak ho spotřebovávají," vysvětlil. I když vše nasvědčuje, že na vině bylo nepříznivé počasí, úhyn ryb šetří i policie.

Spousty mrtvých ryb. Zima si vybrala krutou daň

Mluvčí náchodské policie Eva Prachařová uvedla, že úhyn ryb v rybníku Brodský policisté evidovali. „Podle vyjádření odborníků z rybářského svazu došlo k této nešťastné události vlivem klimatických podmínek. Tuhá zima, promrzlé rybníky a nedostatek kyslíku zapříčinily podle rybářů velké úhyny ryb i jinde," sdělila policejní mluvčí. Cizí zavinění, při kterém by například někdo úmyslně či nevědomky ryby otrávil, se tak jeví jako velmi nepravděpodobné.

Ani vysekaná okna do ledu nepomohla

To potvrzuje i Jan Pohl z Východočeského územního svazu Českého rybářského svazu Hradec Králové. „Úhynů je po letošní zimě mnoho, a to hlavně v rybnících, které nemají přítok. Byť rybáři sekali do ledu okna, bylo to nedostatečné. Pokud je ve vodě třeba napadané listí nebo nějaké organické zatížení, vytlačí to kyslík, ve vodě vznikne metan a ryby prostě uhynou," vysvětlil Jan Pohl a doplnil, že komorové rybníky, které jsou na průtocích, takové problémy nemají, ale takzvané nebeské rybníky trpí nejen když vodní hladinu uzavře led, ale i v létě při vysokých teplotách.

Smutnou zprávou na Královéhradecku byla i nedávná ztráta čtyř skoro dvoumetrových sumců, a to v revíru na horní části ramena Třebeš na Labi. „Sumci i úhoři jsou na nedostatek kyslíku velmi citliví. Naopak nejodolnější jsou obecně karasi. Ti vydrží skoro všechno," dodal Pohl. Podle něj rybám velmi škodí i vydry, které často ruší rybí obsádku, ta pak zajíždí do krajů do mělké vody a uhyne mezi ledem a blátem.

Na mrtvé ryby v rybníku Brodský se přišlo začátkem března v oblasti nátoku „na ocase". Tato ztráta by však neměla ohrozit tamní sportovní rybolov. „V současné době pracujeme s maximálním úsilím na doplnění rybí obsádky," informoval Milan Hrstka a ujistil, že plánované závody v lovu ryb se konat budou, a to i s několika novinkami a překvapeními, aby si je všichni, stejně jako v předchozích letech, co nejvíce užili.