„I když se, stejně jako v jiných nemocničních zařízeních, potýkáme s nedostatkem lékařů, tak tuto informaci musím vyvrátit. Nicméně připravujeme záložní plán,“ nechal se slyšet primář rychnovského dětského oddělení Lukáš Trejtnar. Ostatně on sám pociťuje na vlastní kůži, že situace kolem nedostatku lékařů je již alarmující. „Beru služby jak jen to jde a když nesloužím, tak jsem alespoň k dispozici na telefonu. To je ale dlouhodobě jen těžko udržitelné,“ dodal primář, kterému v současné době chybí minimálně jeden atestovaný lékař. A zřejmě ještě dlouho chybět bude, neboť volní lékaři na trhu práce prakticky nejsou. „Novou posilu hledáme již tři čtvrtě roku. A stále nic. Ještě chvilku to vydržíme, ale bude se muset najít nějaké dlouhodobé řešení,“ dodal Lukáš Trejtnar s tím, že již nyní se připravuje záložní plán, který počítá s omezením lůžkového oddělení. „Když sem přijedou rodiče s dítětem, tak se o něj samozřejmě postaráme. Ale pokud bude potřebovat hospitalizaci, budeme jej muset poslat do nějaké z okolních nemocnic,“ řekl primář.

V rámci záložního plánu bude porodnice a ambulance včetně pohotovosti zajištěna nepřetržitě 24 hodin 7 dní v týdnu.
Dětské oddělení rychnovské nemocnice však není jediné, kde chybí lékaři. Podobně je na tom i zdejší porodnice. Tam už se sice zdálo, že se situace zlepší, ale nakonec z „námluv“ s lékaři sešlo.

Uhynulé ryby. Ilustrační foto.
Ve vedrech chybí rybám ve vodě kyslík. Začínají hynout

Pomáhají „soukromníci“

„Dva lékaři, kteří již byli domluveni, nakonec od nástupu do nemocnice bohužel couvli,“ uvedla tisková mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Magdaléna Doležalová a dodala, že se zatím chod nemocnice daří držet stálými službami, které pokrývá jak kmenový personál nemocnice, tak i soukromí lékaři. „Nicméně dál usilovně hledáme a oslovujeme porodníky a gynekology. Ale celorepublikově se jich nedostává,“ dodala mluvčí Zdravotnického holdingu a připomněla, že v českých vodách se v současné době lékaři hledají velmi složitě.

I proto se před nedávnem rozjel projekt Ukrajina v nemocnicích. Ten však Ministerstvo zdravotnictví po několika měsících stoplo. Své ovoce však program přinesl. S aktivním náborem zdravotnických pracovníků z Ukrajiny začal holding na podzim roku 2016. První lékaři přijeli na pozvání v dubnu 2017. Jednalo se o tři lékaře, čtyři lékařky a jednu zdravotní sestru. Později se počet ukrajinských, ale i jiných zahraničních lékařů a sester v krajských nemocnicí rozšířil. Aktuálně je v krajských nemocnicích celkem zaměstnána zhruba stovka zahraničních lékařů, z toho z Ukrajiny jich pochází asi třicet. Nejvíce (10) jich pracuje v Rychnově, v Jičíně (7) a Trutnově (6), ostatní v dalších nemocnicích. Zdravotní sestry z Ukrajiny jsou v nemocnicích zdravotnického holdingu zatím pouze tři.

„Pozastavení projektu Ukrajina pro lékaře z úrovně ministerstva zdravotnictví by nemělo způsobit nemocnicím holdingu žádné problémy, protože nemocnice prioritně využívají zájmu českých mediků o krajské stipendium Královéhradeckého kraje a preferují české mediky před zahraničními,“ uvedla dále mluvčí Zdravotnického holdingu Magdaléna Doležalová s tím, že: „Zároveň předpokládáme v našich nemocnicích další využívání projektu Ukrajina při získávání odborného nelékařského zdravotnického personálu pro posílení oddělení.“ Během posledních dvou let se Královéhradeckému kraji takto podařilo pro své nemocnice získat na 50 mladých lékařů a letos se přihlásilo dalších 39.

Ilustrační fotografie.
Experti jednali o kůrovci