Zásadní změnou v postoji státu k přemnoženým stavům divokých prasat je úprava o době lovu prasete divokého. Od 1. ledna 2016 lze lovit všechny věkové kategorie prasat bez rozdílu pohlaví po celý rok.

Podle myslivců to však nestačí, podle nich by se měl řešit především problém největší – zemědělství. „Pokud budeme mít bez konce lány olejky, kukuřice a obilnin, prasata budou mít vždy dostatek kvalitního žrádla a hlavně výborné úkryty," řekl myslivec Ivan Otáhal.

Marie Terezie si poradila

Jak je však možné, že stavy divokých prasat tak vzrostly? „Za dob Marie Terezie se stáda divočáků vyhubila a zbylé kusy se nahnaly do obor. A tam se udržovaly na vhodných počtech. Potom, co prošla naší zemí Rudá armáda a obory zničila, prasata fakticky zdivočela a začala se nekontrolovaně rozmnožovat. Napomohly tomu i nešťastně volené pěstované plodiny," vysvětluje Ivan Otáhal.

Divoká prasata považuje za velmi inteligentní zvěř, která dobře ví, že v poli vysoké kukuřice je v bezpečí a jen tak z něj nevyleze.

Bát se ho nemusíme

Jak je divočák nebezpečný? Podle myslivců z 99 procent není. „Snad jen v době, kdy přicházejí na svět mladá selata – což je zhruba současná doba – bych při jejich velmi vzácném zahlédnutí pomalu odešel. A pak v případě zraněného zvířete, ale to je opravdu naprosto výjimečné. Rozhodně bych nedoporučil utíkat," řekl místostarosta Českomoravské myslivecké jednoty Petr Bárta.

Podle jeho názoru jsou řeči o obrovských počtech divokých prasat přehnané. „Ano, jsou vidět i ve městech , ale ten důvod je jasný. Kdyby všichni dělali, co mají, tak by k tomu nemohlo dojít. Nevymýcená křoviska, špatně zasetá pole – to vše vytváří ideální podmínky pro jejich nekontrolované množení. „Na Rychnovsku se o přemnožení divočáků mluvit nedá," řekl Petr Bárta.

V působnosti rychnovského mysliveckého spolku je podle loňského sčítání 591 kusů prasat. Počet je samozřejmě proměnlivý, u prasat se musí počítat s průběžnou migrací. Na Dobrušsku vykazují 136 divokých prasat. Opět s dovětkem, že jde o číslo fakticky nepřesné.

Výraznější vypovídající hodnotu mají čísla o odlovech. V Dobrušce evidují zhruba stovku odlovených zvířat ročně. Nejvíce právě v loňském roce, kdy bylo uloveno 181 prasat. Nejméně v roce 2007, kdy padlo 91 divočáků. Rychnovští myslivci pak ulovili v loňském roce 1185 kusů prasat a daří se jim tak regulovat prasata na rozumnou míru.

Na Kostelecku je to podobné. Počet odlovených divočáků sice roste, ale prasečí invaze v regionu nehrozí.