V polovině devadesátých let vzniká v západní Evropě kampaň Vlajka pro Tibet s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu.

Vlajka pro Tibet visí například od včerejška na hlavní budově Správy KRNAP ve Vrchlabí.  „Z Krkonoš na Tibetskou náhorní plošinu je daleko. Protože ale žijeme v horách, sledujeme pozorně, co se děje v jiných horských oblastech na světě," komentoval ředitel národního parku Jan Hřebačka. „Stále  si velmi dobře pamatuji, že život ve společnosti, kde platí základní lidská a občanská práva, není samozřejmostí. Jako Správa KRNAP pro občanská práva Tibeťanů mnoho udělat neumíme, ale pokud můžeme pomoct aspoň takto symbolicky na problém upozornit, není proč váhat," dodal Jana Hřebačka.  Vlajku se zavázali vyvěsit například v Trutnově, Turnově,  Semilech, ve Dvoře Králové nad Labem, nebo v Lomnici nad Popelkou.

Vlajka díky 
křehké koalici

K iniciativě se připojují i školy. Letos třeba Integrovaná střední škola nebo Gymnázium Ivana Olbrachta, obě v Semilech.

Vlajka Tibetu visela v neděli i před hradeckým magistrátem.

Letos poprvé oficiálně zavlála i na krajském úřadě. Léta se o její vyvěšení snažil bývalý náměstek hejtmana a současný zastupitel Vladimír Derner (KDU-ČSL). „Křehké koalici chyběl jeden hlas a tak to opozici prošlo. Já se o to snažil asi osm let, tak doufám, že se to už nyní prolomilo a bude to tak i nadále," řekl zastupitel. V Hradci se ke kampani připojilo ještě biskupské gymnázium.

V roce 1996 vlajku vyvěsily první čtyři české radnice. V loňském roce podpořilo v Česku kampaň kolem čtyř stovek obcí, měst, městských částí nebo krajů.

Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996 a v loňském roce byl Hradec Králové jedním z 364 obcí, měst, městských částí nebo krajů, jež kampaň podpořily.