Vyzkoušeli nespočet různých kombinací nízkých i velmi vysokých teplot tak, jak by se střídaly v jihoafrické domovině těchto nejnebezpečnějších kober černého kontinentu. Letos na Velikonoce snesla jedna ze samic vajíčka, z jednoho se tento týden vylíhlo první mládě kobry kapské v historii chovu. Podle zoologů byl odchov složitý kvůli specifickým klimatickým požadavkům hadů. Rodiče kobry mohou návštěvníci vidět v působivé expozici Jedovatá Afrika. Kobry se ve Dvoře Králové nemnoží poprvé. Zhruba před 30 lety se tam líhly asijské druhy kober.

Přemysl Rabas vede Safari Park Dvůr Králové jako ředitel desátým rokem.
Přemysl Rabas: Tučňáci budou velké lákadlo, natáčet se u nás bude další seriál

Chov kober kapských je velmi náročný i kvůli jejich mimořádně silnému jedu. Jsou to ovšem poměrně klidná zvířata a při zachování velké opatrnosti se s nimi podle zoologů dobře pracuje. Zcela vyloučen je ve standardních situacích kontakt. Například při úklidu je nutné zavřít je v bezpečně odděleném prostoru.

"Nejnáročnější na celém odchovu bylo vůbec vytvořit takové podmínky, aby se hadi rozmnožili. To trvalo osm let a ani po vylíhnutí prvního mláděte si nemůžeme být jisti, že jsme vše zvládli," řekl zoolog Michal Podhrázský. Domovinou kober kapských je jižní Afrika, kde jsou sezonně velké výkyvy teplot. Tým jeho chovatelů v průběhu let vyzkoušel nepřeberné množství kombinací teplot v průběhu zimy a léta.

Hvězdy televizního seriálu ZOO zahájily letní sezonu v Safari Parku Dvůr Králové, Eva Burešová měla koncert.
FOTO: Natřískáno! O koncert Evy Burešové v safari parku byl obrovský zájem

Malá kobra setrvává v zázemí. Zatím nepřijala žádnou potravu. "Tráví žloutkový váček a s potravou, jak je obvyklé, čeká na první svlek. Nastane to v nejbližších dnech, zhruba týden od líhnutí," vysvětlil Podhrázský.

Pro safari park jde o velký úspěch, který navazuje na předchozí raritní odchovy Jedovaté Afriky. Liánovce kapské nezvládne odchovávat žádná jiná světová zoo, poprvé v Česku a na Slovensku se v safari parku rozmnožily i zmije Nitscheiovy. Raritní jsou i odchovy boomslangů nebo kobříků kapských.

Hvězdy televizního seriálu ZOO zahájily letní sezonu v Safari Parku Dvůr Králové, Eva Burešová měla koncert.
Sid, Viky, Haďák, Albert, starosta. Na hvězdy seriálu se vrhli lovci autogramů

Safari Park Dvůr Králové chová kobry kapské od roku 2014 a od té doby herpetologové usilovali o jejich rozmnožení. Jedna ze dvou chovných samic nakonec snesla vajíčka letos na Velikonoce. Ze čtyř oplozených se však vylíhlo jen jedno životaschopné mládě. "Považujeme to za velký úspěch, ale je před námi mnoho otázek, které musíme vyřešit," připustil Michal Podhrázský.

Kobra kapská je jedním z nejnebezpečnějších hadů Afriky. Její jed je nesmírně silný a navíc tento had žije často v blízkosti lidských sídel. Je tedy relativně vysoká šance, že se s lidmi dostane do konfliktu. Pozoruhodné je její latinské druhové jméno nivea, to znamená sněžná či sněhová. Odkazuje nejspíš na to, že první evropští vědci dostali do rukou zvířata naložená v lihu, a tedy značně vybledlá. Zdravá kobra kapská vytváří mnoho barevných forem v žlutých tónech, doplněných různým množstvím tmavých znaků. V Evropě je podle databáze ZIMS chovají pouze dvě zahrady, je ale známé, že je drží legálně i nelegálně větší množství soukromníků.

Vizualizace nově budované expozice pro tučňáky v Safari Parku Dvůr Králové.
Do Dvora Králové míří 24 tučňáků z Nizozemska, budou mít největší expozici v ČR