Podle podkladů, které dostal Deník k dispozici, navštívilo Safari Park Dvůr Králové od června do 4. října, kdy skončila hlavní sezona, 390 759 lidí. Rekordní byl červenec, kdy přišlo do dvorské zoo 152 352 osob, nejvíce za posledních deset let. V září to bylo 44 398 lidí, o pět a půl tisíce více než před rokem. Naprosto rekordní den zažilo království afrických zvířat 5. srpna, kdy se v safari parku procházelo neuvěřitelných 9700 lidí.

„Máme za sebou sezonu plnou paradoxů. Nesmírně mě těší, že navzdory řadě omezení jsme zaznamenali hned dva pozoruhodné rekordy,“ uvedl ředitel safari parku Přemysl Rabas. „Nejvyšší červencová návštěvnost a nejvyšší denní návštěvnost za poslední dekádu dokazují, že dvorský safari park je pro lidi stále atraktivnější,“ řekl Rabas.

Veliký zájem je ve Dvoře Králové o cestování vozy v safari. Vlastních aut projelo v bezprostřední blízkosti afrických zvířat v červenci 7179.
Zoo trhá návštěvnické rekordy. Lidé se vozí po safari auty, zvířatům platí obědy

O stále větší oblibě safari parku svědčí i nově získaný certifikát kvality globálního cestovatelského serveru Tripadvisor. „Jeho uživatelé nás přidělením tohoto certifikátu zařadili mezi desetinu nejlepších turistických cílů planety, to považuji za senzační úspěch,“ potěšilo ředitele Safari Parku Dvůr Králové. Webové stránky Tripadvisor každý měsíc navštíví takřka půl miliardy cestovatelů z celého světa, kteří nezávisle hodnotí jednotlivé cíle a doporučují je ostatním.

Loni jezdilo na Sněžku více lidí

Lanová dráha Sněžka přepravila tam a zpět od července do září 135 282 osob. Loni ve stejném období se jí svezlo celkem 154 772 lidí. Nejlepším měsícem byl letos červenec, kdy lanová dráha přepravila 56 008 lidí, v srpnu to bylo 49 288. Například 20. srpna přepravila za den 2048 osob.

Lanovka má mezistanici na Růžové hoře. Přímo na Sněžce z lanovky vystoupilo v červenci 28 778 turistů, v srpnu 29 946 lidí a v září 17 578. To je o poznání méně než loni, kdy na vrchol Sněžky vyjelo v červenci o 8 tisíc lidí více než letos a v srpnu dokonce o jedenáct a půl tisíce více.

V Krkonoších je rekordní zájem o hlavní turistické cíle.
Rekordní čísla ze Sněžky. Pěšky na ni chodí i devět tisíc lidí denně

„Oproti roku 2019 přepravila lanová dráha Sněžka ve třetím čtvrtletí o necelou čtvrtinu návštěvníků méně. Tento stav je bezesporu zapříčiněn dopady pandemie covid-19, částečně pak nepřízní počasí,“ vysvětlil Jiří Špetla, zástupce vedoucího provozu Lanové dráhy Sněžka v Peci pod Sněžkou.

Podzimní odstávka lanovky na Sněžku je plánována v termínu 2. listopadu – 5. prosince s tím, že o víkendech bude v provozu.

V Peci pod Sněžkou je hotová stavba parkovacího domu, v provozu bude od prosince.
Pec pod Sněžkou postavila obří parkovací dům, má stavební povolení na další

Safari park chystá týden duchů i Vánoce

Safari Parku Dvůr Králové začala v pondělí 5. října zimní sezona. Na návštěvníky čeká deset vyhřívaných pavilonů, z nichž tři (pavilon šelem, Vodní světy a Ptačí svět) prošly na jaře rozsáhlou obnovou. Další pavilon, pro žirafy, se otevřel loni v prosinci. Vedle tisíců afrických zvířat během zimní sezony láká zoo i na oblíbený Týden duchů, který začne v sobotu 24. října a skončí 1. listopadu. Safari park bude tou dobou ozdoben několika tunami dýní, které dlabou do podoby strašidelných luceren sami návštěvníci. Vánoční zoo je plánovaná na období 19. prosince až 3. ledna.

Safari Park Dvůr Králové loni zaznamenal rekordní návštěvnost za posledních deset let a obhájil pozici nejvyhledávanějšího turistického cíle kraje. Novinkou sezony jsou otevřené výběhy gepardů, ve kterých můžou lidé pozorovat bratry Thomase a Toulouse.
Jedničkou v kraji je safari park. Kdo všechno patří do TOP10 turistických cílů?