K incidentu mělo dojít při předjíždění, kdy jeden z řidičů měl pocit, že ho druhý nejspíše omezuje v jízdě. "O několik metrů dál se pak spustil mezi oběma řidiči konfliktu. Kromě výměny názorů došlo i k fyzickému napadení," uvedla k případu policejní mluvčí Lucie Konečná.

Dodala, že muži, který druhého řidiče napadl, nyní hrozí za přečin ublížení na zdraví až jeden rok ve vězení.

Podle Lucie Konečné se agresivita na silnici bohužel celospolečensky stupňuje.

"Aby se řidiči vyhnuli případným problémům, je třeba zachovat v každé situaci chladnou hlavu a nenechat se strhnout k agresivitě," doporučuje v první řadě.

Ilustrační foto.
Policisté obvinili další tři vykradače stanů a aut na festivalech

Příliš povzbudivé ohledně chování řidičů nejsou ani informace Besipu. Podle nich nejméně 78 % řidičů alespoň někdy jezdí nad povolenou rychlost, 70 % řidičů za volantem někdy nadává, 63 % přiznává, že někdy nedodržují bezpečnou vzdálenost od dalšího vozu, 44 % alespoň někdy dělá tzv. myšky, 16 % řidičů záměrně zrychlí, když je chce jiný řidič předjet a skoro každý desátý řidič (9,5 %) už někdy záměrně vybržďoval auto za sebou.

"Dle průzkumů řidiči reagují agresivně až v 67,6% případů, pokud je někdo nebezpečně předjede nebo se před ně na poslední chvíli zařadí.

Třetinu řidičů dožene k agresivitě, když za nimi někdo nedodržuje bezpečnou vzdálenost nebo zbytečně pomalá jízda," dodává.

Jak zkrotit agresivitu za volantem

- Dopřejte si čas

Včasný odjezd je klíčem k předcházení pocitu stresu za volantem. Díky časové rezervě si můžete cestou dopřát kávu, svačinu nebo si můžete protáhnout tělo. Na závěr cesty tak získáte dostatek prostoru i na hledání parkovacího místa. Když už se přece jen dostanete do skluzu, nepodléhejte emocím. I na vzdálenosti desítek kilometrů stahujete agresivním stylem jízdy čas pouze v řádu jednotek minut. Ty vám za riziko nehody s vážnými následky nestojí.

- Vidíte mu do auta, nevidíte mu do hlavy

Automobil nám dává stejný pocit anonymity jako virtuální prostředí. Řízení je jako komunikace bez dostatku informací. Nevztahujte si nevhodné chování hned jako útok na vaši osobu. Nikdy nevíte, co se ve druhém člověku odehrává. Možná má horečku, veze rozmrzelé dítě, řeší partnerské neshody, problémy v práci… Dobrý řidič umí vytvořit prostor pro chybu toho druhého.

- Naplánujte si trasu

Uzavírka či kolona jsou nepříjemné pro každého, kdo se v nich ocitne. Jinak k nim přistupuje řidič, pro kterého jsou součástí všedního dne, a jinak ten, kdo s nimi na cestě nepočítal. Výsledný čas je však pro oba stejný. Nejlepší prevencí je vhodné plánování trasy. Dnešní moderní navigační systémy pracují s hustotou provozu, uzavírkami a jimi uváděný čas dojezdu je velmi reálný.

- Nechte to plavat

Myslete na to, že na silnicích nejste od toho, abyste vychovávali, či dokonce trestali ostatní. Pokud se setkáte se skutečným agresorem, většinou akce vyvolá další reakci. Nejlepší obranou je defenzivní jízda a maximální chrana zdraví řidiče a jeho spolucestujících… V době moderních palubních kamer je ideálním řešením zachovat chladnou hlavu a při závažných projevech agresivity předat záběry Policii ČR.