Sbírka začne po Novém roce a potrvá do 14. ledna. Nejvíce koledníků budou lidé potkávat kolem 6. ledna.

„Vloni sbírka v diecézi vynesla rekordních 12,2 milionu korun," řekla Jana Karasová 
z Diecézní charity Hradec Králové. V Pardubicích sbírka začne za účasti představitelů biskupství, města a kraje v neděli 4. ledna v 15 hodin na Pernštýnském náměstí. V doprovodném programu bude tradiční jízda tří králů na koních. Hradeckým koledníkům požehná na cestu biskup Jan Vokál v úterý 6. ledna v 8 hodin v katedrále svatého Ducha na Velkém náměstí.

Výtěžek sbírky půjde na pomoc potřebným především v regionech, kde se koná, část výnosu půjde na humanitární pomoc do zahraničí.

Označené kasičky

Například na Královéhradecku, Orlickoústecku a Poličsku budou koledníci prosit o dar na podporu domácí hospicové péče. Na Pardubicku půjdou dary na rekonstrukci objektu centra odlehčovacích služeb pro nemohoucí seniory.

Na Havlíčkobrodsku na pomoc rodinám v tísni. V Jičíně a okolí budou lidé přispívat na dobrovolnické programy na pomoc dětem a mládeži, seniorům a nemocným.

Součástí Tříkrálové sbírky budou na východě Čech různé doprovodné akce. Poprvé projde 10. ledna průvod koledníků Jičínem. V Poličce na Svitavsku je na stejný den připraven průvod koledníků městem, který povedou tři králové na koních. Živé betlémy se představí v Humpolci a Velké Losenici. V mnoha městech jsou připraveny také tříkrálové koncerty.

Skupinky tří králů budou chodit podle tradice od domu 
k domu nebo koledovat v ulicích. Peněžní příspěvky budou vybírat do úředně zapečetěné kasičky opatřené charitním logem. Každého dárce obdarují drobnou pozorností. Vedoucí skupinky bude mít u sebe průkaz koledníka.