Pec pod Sněžkou - Jedete do Krkonoš, ale nechce se vám brát s sebou jízdní kolo? Na řešení přišli v Peci pod Sněžkou, které od letošní letní sezony zavádí městská kola v rámci projektu „Šetři kroky".

Lidem mají ulehčit pohyb po Peci a Velké Úpě. Díky horské úpravě kol s nimi turisté mohou vyrazit i do blízkého okolí.

Vrátit lze kdekoliv

Půjčit si bicykl mohou zájemci na osmi různých místech. „Půjčovny jsou na okrajích Pece i v samotném centru Pece a Velké Úpy, tak aby lidé měli možnost přepravit se, kam potřebují a pak kdekoliv jinde vrátit kolo," vysvětlil Martin Ivanko, jeden z autorů projektu „Šetři kroky".

V Peci je zatím k půjčení 30 skládacích kol, která jsou uzpůsobená do kopcovitého terénu. „Počítali jsme s tím, že lidé využijí kola i ke krátkým výletům do okolí. Největší půjčovna je proto umístěna u dolní stanice nové kabinkové lanovky na Sněžku. Odtud je to kousek například do Obřího dolu, kde je nádherná příroda. Cestu na kole tam zvládnou i rodiny s dětmi, pro které to může být atraktivní výlet," dodal Ivanko.

Projekt podpořila také Pec pod Sněžkou. „Půjčovna kol je přesně tím typem služby, který zde chyběl. Rozšiřuje nabídku pro návštěvníky, kteří tak mohou poznat okolí a mohou si na kolech naplánovat i některý z výletů. I proto jsme se rozhodli podpořit projekt bezúročnou půjčkou 100 tisíc korun," uvedl Alan Tomášek, starosta Pece pod Sněžkou.

Služba cyklistům: Cyklobus bude jezdit až do konce září

Českomoravské pomezí - Cyklobus, tradiční spojení mezi několika částmi regionu Českomoravské pomezí na rozhraní Svitavska a Orlickoústecka, zahájil opět pravidelné jízdy. Tento spoj zřízený pro turisty mezi Jevíčkem, Vysokomýtskem a Poličkou jezdí už od roku 2006, letos se do konce září uskuteční jízdy autobusu upraveného i pro dopravu jízdních kol po čtrnáct prodloužených víkendů. Páteční trasa kopíruje převážně území Svitavska, sobotní vede z Poličky do Nových Hradů, Vysokého Mýta, České Třebové a na Moravskotřebovsko, v neděli se jede opačným směrem. Na trase, případně v její nevelké vzdálenosti, jsou kromě osmi měst například pozoruhodné důlní stezky na Hřebči nedaleko Moravské Třebové, rozhledna na Kozlovském kopci, skalní partie Toulovcových Maštalí nebo kouzelný zámek v Nových Hradech s několika expozicemi. Zajíždí se také na náměstí do Proseče na Chrudimsku, takže autobus vlastně projede několik měst hned ve třech okresech.  Jízdní tarif se opět přizpůsobil zájemcům, nabízí některé možnosti, jak ušetřit za sebe, rodinu i bicykly. Každý zájemce o tuto pohodlnou službu by si měl před odjezdem důkladně přečíst jízdní řád (v informačních centrech a na autobusových nádražích), aby se mohl rozhodnout pro pokud možno nejvýhodněji stanovenou výletní trasu s místy nástupu a výstupu.

V Jičíně můžete šlápnout do pedálů

Jičín - Letní výstava v zámecké galerii jičínského regionálního muzea s názvem Šlápněte do pedálů neseznámí  návštěvníky pouze s rozvojem cyklistiky v českých zemích, ale také s historií klubů velocipedistů, výrobci a prodejci kol, cyklistickými akcemi a závody. Představeni tu jsou i výrobci kol jako například továrna ESKA, Premier či Laurin & Klement. Zjistíte také, co si oblékali dámy a pánové na počátku 20. století na své cyklovýlety, ale také to, že důležitou součástí tehdejších cyklistů byl bičík na odhánění psů. Přehlídka  bicyklů je poskládána z různých  typů historických kol z Národního technického muzea, muzea 
v Nové Pace, Hořicích i Boleslavi a také od soukromých sběratelů.

Region láká na kolo drsňáky a romantiky, zve i na výstavu

Broumov - Jako nová turistická oblast pro cyklisty se prezentuje Broumovsko. Vznikl zde totiž Bike resort Broumovsko, který je prý místem pro drsňáky i romantiky. Na kole je zde zkrátka možno vyrazit na náročné terénní trasy až horského charakteru, ale i na pohodové cyklistické výlety pro aktivní odpočinek.

Do 5. července probíhal v rámci Bike resortu Broumovsko etapový závod horských kol v divoké krajině, další akce budou v srpnu. Během prázdnin se plánují třeba společné vyjížďky, cyklistický kemp, vyjížďky pro děvčata, vyjížďka s dětmi na farmu či jízda s profesionálním závodníkem, který zájemce provede místy, kde se jezdí závody „Sudety".

V rámci projektu vyšel také speciální letáček, který je k dostání například v informačních centrech regionu a na dalších vybraných místech. Jeho držitelé mají dvacetiprocentní slevu na vstupenky na unikátní výstavu Play Broumovsko, která se koná v přádelně textilky Veba v Broumově. Zkrátka i tady cyklisty uvítají.

Tato výstava během letních měsíců nabízí kromě zážitku ze samotné výstavy i speciální prohlídky, hry, nabídky pro tábory nebo tvůrčí workshopy. A začátek letních prázdnin tady oslaví tuto sobotu a neděli speciální akcí Play Veba Víkend. „Návštěvníci se mohou těšit na úkoly ve stylu Pevnosti Boyard, malování na obličej, výrobu kytiček, bublifukování a také na Ateliér okamžité fotografie. Odměnou za snažení dětí i dospělých budou ručníky, polštářky, žínky nebo balónky," uvádí Markéta Hanušová, koordinátorka výstavy.

Od 19. července pak budou každých 14 dní v sobotu probíhat noční prohlídky výstavy. Více zájemci najdou na www.bikeresort.cz a www.playbroumovsko.cz.

V Pardubicích chystají novinku. Růžová kola na půjčení

Pardubice - Růžové kolo si budete moci již brzy půjčit v Pardubicích. Jako čtvrté město v České republice totiž Pardubice zavádí takzvaný bikesharing. Na různých místech Pardubic bude k dispozici zhruba třicítka kol, které si bude moci půjčit každý, kdo se zaregistruje do systému sdružení Rekola.

„V neděli 13. července by se měla zakoupená kola nabarvit narůžovo a poté už bude možné spustit zkušební provoz, který potrvá do konce letních prázdnin. Musíme všechno doladit, jelikož budeme nejmenším městem, ve kterém bude tento typ bikesharingu fungovat," vysvětlil pardubický radní Jan Němec.

Roční členství vyjde na tisíc korun

Co to vlastně ten bikesharing je? Na různých místech krajského města budou rozmístěna jízdní kola, která si bude moci půjčit každý, kdo se přihlásí do systému sdružení Rekola. Roční členství stojí tisíc korun a v první fázi by mělo být po Pardubicích rozmístěno 30 kol. Pardubičtí radní se rozhodli projekt půjčování kol podpořit padesáti tisíci.  Město jedná také s Univerzitou Pardubice, aby její studenti mohli platit nižší příspěvek za přihlášení do systému.

Podobný projekt už funguje také v Praze, Brně a Olomouci. Výhodou je, že pokud si členství v systému zaplatíte, tak si můžete půjčovat bicykly i v dalších městech zapojených do systému.

„Třeba v Praze se bikesharing testoval loni na podzim. Zjišťovalo se, zda vůbec bude o takovou službu zájem. V Brně a Olomouci je tento projekt hodně zaměřen na studenty a podobně bychom to chtěli směřovat i v Pardubicích. Větší boom očekáváme až v příštím roce, až si lidé vyzkouší, jak to funguje," vysvětlila Petra Dufková ze sdružení Rekola Pardubice.

Kola by měla stát na různých místech ve městě. Dobrovolníci, kteří se do programu zapojí, budou hlídat, aby se jízdní kola nekoncentrovala v jedné části Pardubic.

Jediné, co člověk k půjčování růžových kol potřebuje, je mobilní telefon. Pomocí mobilní aplikace může na interaktivní mapce zjistit, kde je umístěno nejbližší jízdní kolo. Případně je možné poslat SMS zprávu a v odpovědi se zájemce o půjčení bicyklu dozví přesnou adresu.

Telefon je potřeba i k odemčení kola, číselný kód zámku se lze totiž opět dozvědět skrze mobilní aplikaci.