Siláci v hmotnostní kategorii do 105 kilogramů museli posečkat se zahájením soutěže před náchodskou radnicí až po svatbě místního strážníka, ale hned poté se pustili do souboje s desítkami a stovkami kilogramů. Alespoň měli dostatek času na rozhýbání se a na nezbytné vážení. „Tolerance váhy je jeden kilogram, závodník může tedy vážit maximálně 106 kilogramů,“ vysvětlil neznalým pořadatel Norbert Kujan s tím, že pokud závodník naváží více, nebude mu umožněn start v soutěži.

Navzdory vytrvalému dešti přišlo závodníky povzbudit několik desítek příznivců silových výkonů v jejich zápolení s hmotností. „Přeji vám dobré výkony a hlavně ať to je v tomhle počasí bez úrazu,“ zahájil silácké klání náchodský starosta Jan Birke. Nejprve na závodníky čekala tlaková disciplína ve zvedání činek – první jednoruční měla 50 kilogramů, s druhou zvedli nad hlavu na 50milimetrové tyči sto kilo, následovala jednoručka 62 kg, pak metráková „kláda“ a končilo se na 72 kilogramech jednou rukou. „Je na to časový limit jedna minuta,“  upřesnil Kujan.

V další disciplíně nazvané „saně“ přenášeli urostlí borci pneumatiky na vzdálenost 15 metrů – první o hmotnosti 80 kg, druhou přibližně 50 kilogramovou položili na tu větší a pomocí zaháknutého řetězu táhli zpátky. „Tahle disciplína byla obtížná v tom, že pršelo. Pneumatiky sice po dlažbě dobře klouzaly, ale klouzalo to i závodníkům,“ opět zmínil Norbert Kujan faktor deště.

Hlavně nohy dostávali zabrat při přenášení 300 kilogramového soukolí. Na mokré dlažbě s vypětím v obličeji se sunuli závodníci po krátkých krůčcích na patnáctimetrové trase, kterou měli absolvovat i zpět. To se podařilo jen několika z nich.

V mrtvém tahu nejsilnější závodník dosáhl výkonu 310 kilogramů, a v poslední disciplíně museli soutěžící dvakrát převrátit 400 kg těžkou pneumatiku a následně zvednout kamenné koule, tzv. Atlasovy kameny o hmotnosti 115 a 135 kg.

Z vítězství se nakonec radoval Pavel Valent z Dobšic a druhý skončil Ludvík Lang z Jedlova a třetí Petr Pastýřík z Mostu, který si v předposledním letošním závodě Drand Prix Strongman 105 upevnil vedení v celkovém pořadí. Ten poslední závod se koná 23. září v Jaroměři.