K náročnému zákroku, při kterém veterinář odoperoval šimpanzici nemocnou ledvinu, došlo před několika týdny. Odborníky k ní nasměrovalo ultrazvukové vyšetření. „Chispi bylo dva dny před tím velmi špatně, projevovala příznaky silné střevní virózy. Ultrazvuk odhalil velký nález podobný nádoru v horní pravé části břicha,“ uvedla zooložka Gabriela Linhart.

Nebylo na co čekat, hned druhý den musela samice na operaci. Trvala tři hodiny. „Po otevření dutiny břišní se ukázal patologický kulovitý útvar, jehož vyjmutí bylo vzhledem k jeho velikosti (1,5 kilogramu) a mnohanásobnému cévnímu propojení s okolím velmi náročné. Následným vyšetřením odstraněného útvaru jsme zjistili, že jde o nefunkční a patologicky změněnou ledvinu obsahující hnis,“ upřesnila Linhart.

Ani po operaci ale šimpanzice neměla vyhráno. Už když se začala probouzet, všimli si ošetřovatelé, že je něco špatně. „Chtěla se posadit, ale nešlo jí to, jakýkoli pohyb pro ni byl velkým problém,“ řekla ošetřovatelka Kristýna Korecová.

Při operaci nebo krátce po ní zřejmě došlo k trombóze, která zapříčinila ochrnutí levé části těla - hrudní a pánevní končetiny a části obličeje.

Chispi proto musela zůstat oddělena od zbytku skupiny a ošetřovatelky ji začaly krmit namixovanou stravou pomocí hadičky. „Přibližně po prvním týdnu, už byla schopna přijímat potravu nastrouhanou, poté rozkrájenou na kousky a nyní už jí bez problému vše vcelku jako dříve,“ oznámila Korecová.

Součástí rekonvalescence je i rozcvičování nepohyblivých částí těla. Ošetřovatelky se samicí rehabilitují skrz mříže, každý den. „Chispi je neuvěřitelně statečná a silná. Jakmile si uvědomila, že jí nejde hýbat ani rukou ani nohou, naučila se obratně pohybovat pomocí zbývajících končetin,“ sdělila ošetřovatelka. Pár týdnů po operaci se samici do ochrnuté části těla začal znovu vracet cit.

Ošetřovatelé dbají i na duševní pohodu zvířete. Pro šimpanze je totiž zásadní, aby byl stále v kontaktu se skupinou a sociálně nestrádal. Během prvních dnů musela být Chispi oddělena od ostatních členů rodiny, aby se jí bezpečně zhojila pooperační rána. „Nyní ji už na několik hodin denně spojujeme s dalšími šimpanzi. Má to nejen pozitivní vliv na psychiku všech členů skupiny, ale pro Chispi je to stěžejní motivace k pohybu a postupnému zatěžování levé ruky i nohy, tedy k přirozené rehabilitaci,“ vysvětlila Linhart.

„Máme radost, že skupina i po tak velkém zásahu funguje dál na sto procent a že ostatní členové nemají problém se s ní spojit a chovají se k ní ohleduplně. Samice Bonie se dokonce při jednom spojení snažila vzít Chispi do náruče a pomoct jí přesunout se jinam“ dodala Korecová.

Pavilon goril, který šimpanzi obývají spolu s dalšími primáty, je pro veřejnost i za těchto okolností stále otevřený. Omezený přístup zůstává pouze v části, kde se nachází Chispina ubikace, aby měla samice dostatečný klid a nic ji nerušilo v její rehabilitaci a zotavování se.

Jaroslav Loufek s jiřinkami, které vystavil při víkendovém Světu květin v Trutnově.
Jednou vás pěstování jiřin chytne, a už vás to nepustí