„Klasický areál Harrachov jsme převzali ve stavu před insolvencí. Postavili jsme společnost na nohy, čtyři roky jsme můstky drželi v chodu a financovali jsme provoz areálu,“ poznamenal Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru. ČOV je společně se Svazem lyžařů České republiky zakladatelem obecně prospěšné společnosti Klasický areál Harrachov, která převzala správu skokanského areálu v roce 2014. „V tuto chvíli a za nynějšího stavu už ale můstky bohužel dál v provozu udržovat nemůžeme. Je nebezpečné pustit sportovce na dva ze tří středních můstků, které dosud fungovaly, a také na vlek, kterým se skokani dostávají nahoru,“ vysvětlil situaci Petr Graclík.

„Tyto stavby nesmí být bez zajištění havarijního stavu používány, musí být uzavřeny pro přístup osob a v případě konstrukcí nájezdů musí být zajištěn prostor pod nimi pro riziko odpadávání zkorodovaných částí konstrukce,“ píše se v závěru posudku. Stavby jsou podle něj na konci životnosti a záchrana některých z nich je ekonomicky nesmyslná.

Výjezdní zasedání vlády ČR v Libereckém kraji proběhlo 13. března. Na snímku je premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) při tiskové konferenci v Jablonci nad Nisou.
Babiš slíbil peníze skokanům. Pomoci by mohla půlmiliardová injekce

„I když je to pro nás z pohledu sportovního i historického těžké rozhodnutí, prodlužovat agónii postrádá smysl. Z pohledu tréninkového procesu skokanů či sdruženářů a mládeže je to komplikace, protože budeme muset výpadek tohoto tréninkového centra nahradit. Možná se to i prodraží, jelikož budeme muset využívat například zahraniční můstky. Ale počítali jsme s tím, že tato situace jednou nastane. Uděláme vše proto, aby přerušení provozu můstků netrvalo moc dlouho,“ uvedl Lukáš Sobotka, prezident Svazu lyžařů ČR.

Vedle dosud využívaných tří středních můstků je v Harrachově již deset let uzavřený velký můstek. Dominantou skokanského areálu je pak mamutí můstek pro lety na lyžích, jeden z šesti na světě. Naposledy se tam skákalo v roce 2014 při světovém šampionátu. „Uděláme ve spolupráci se Svazem lyžařů České republiky vše pro naplnění investičního příslibu rekonstrukce areálu ze strany vlády. Klasický areál je naprosto jedinečný a nezbytný pro podporu zimních sportů v Česku,“ dodal Petr Graclík.

Investici do skokanského areálu v Harrachově slíbil premiér v demisi Andrej Babiš na březnovém výjezdním zasedání vlády v Libereckém kraji. „Vláda bude jednat s Libereckým krajem o investici do skokanských můstků, která se může vyšplhat až k půlmiliardě korun,“ řekl tehdy.

Sabina Nguyen
Osmnáctiletá studentka bojuje za záchranu mamuta