Setkání umělců je první akcí nového cyklu sympozií Kamenické Huti Chodovice. „Je orientované více na veřejnost a návštěvníky, kteří si mohou vyzkoušet sochařskou práci a účastnit se zajímavého programu,“ upozorňuje kurátor akce Adam Rosa.

Pecka je jednak jeho srdeční záležitost, jde o krásné zajímavé místo, blízké i archeologům a geologům. Parta ze Všestar zde například předváděla výrobu pravěké sekery. Na hradě se také sešli výtvarníci, kováři, hudebníci. Výběr samotných sochařů nebyl náhodný. Zájemci prošli trojkolovým schvalovacím procesem, přičemž tématem bylo třináct znamení zvířetníku. „Přihlásili se kamenosochaři a jeden kovářský tým z Pecky, museli si vybrat materiál a poslat nám model. Nejlepší práce jsme pak vybrali k realizaci,“ popisuje Rosa volbu účastníků. Jsou mezi nimi profesionálové, ale i amatéři, studenti. Ti přijeli až z Bratislavy a Oravy, další sochař dorazil od Ostravy. „Probíhají tady velké diskuze, sochaři si vzájemně pomáhají při manipulaci s kamenem a taky svá díla vzájemně hodnotí, což je velice inspirativní,“ vnímá Adam Rosa skvělou atmosféru uprostřed hradebních zdí. Koordinátor pak funguje jako poradní i kritický orgán, navíc sám sochá.

Ilustrační foto.
Jičínský městský úřad je už potřetí nejpřívětivější v kraji

Od hradu ke hradu

Pavel Surma pracuje s kamenem čtyřicet let, všechno se naučil sám. Bydlí nedaleko hradu Bouzov.

„Je to tu úžasné. Člověk se tu dozví hodně o materiálu, mohu zde volně tvořit, předávat si zkušenosti, jak kdo pojímá práci, mám šanci zde něco odkoukat, je to relax,“ říká pětapadesátiletý autor nad vznikajícím znamením raka.

Lukáš Řezníček přijel z Plzně a přivezl si s sebou i tradiční plzeňský mok. Oslovili ho spolužáci. „Krásný hrad, počasí mě nedeprimuje, dělám jen když svítí sluníčko,“ směje se opálený Lukáš, který je s prací pozadu, ale věří, že všechno stihne. Lukáš se nechal inspirovat manželkou a z pískovce sochá znamení vah. „Ochutnal jsem vaše peckovské pivo, je to pecka, kam se na vás hrabeme,“ žertuje Lukáš s lahví místního speciálu v ruce. Sympozium doprovází každý den pestrý program.

Sochaři tvoří na peckovském hradě.
OBRAZEM: Sochaři tvoří na peckovském hradě