Zemědělská akademie byla mezi patnácti krajskými středními školami, kde se uskutečnila první vlna konkursů na ředitele. Neumana, kterého doporučila konkursní komise, rada původně neschválila. V médiích se totiž objevilo, že řízení mohlo být zmanipulováno.

Kvůli tomu se v pondělí a včera konalo mimořádné zasedání rady, která nakonec rozhodla, že bude doporučení konkursní komise respektovat. Nový ředitel nastoupí do hořické Zemědělské akademie v červenci.

KRAJ ZVAŽUJE PRÁVNÍ KROKY

„Pan Neuman splnil veškeré podmínky stanovené v konkursním řízení, má dostatečnou kvalifikaci, splňuje i délku praxe v řídící funkci, kterou potvrdilo i ministerstvo školství. Veřejná prohlášení jednoho z členů konkursní komise starosty Pavla Šubra se rozhodně nezakládají na pravdě,“ řekla náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová.

Podle ní jde ze strany starosty Lázní Bělohrad Pavla Šubra o spekulace a křivá obvinění. Náměstkyně uvedla, že proti tomu zvažuje právní kroky.

Ilustrační foto
Kraj schválil ředitele akademie

Starosta Šubr si však trvá na svém. Podle něj jeden z účastníků konkursu neměl žádnou pedagogickou praxi a nesplnil ani podmínku pracovat pět let v řídící funkci. Pavel Šubr včera Deníku sdělil, že si údaje ověřil u firmy, kde kandidát působil. „Personální ředitelka mně e-mailem napsala, že v řídící funkci odpracoval 4,5 roku,“ uvedl starosta.

Informaci prý ihned odeslal konkursní komisi.

„Až asi po týdnu se mailem ozvala paní náměstkyně Berdychová s tím, že moje připomínka je vzhledem k ukončení konkursního řízení bezpředmětná, a pokud jsem o jednom uchazeči jednal se třetími osobami, mohl jsem se dopustit porušení povinnosti mlčenlivosti se všemi důsledky,“ uvedl starosta.

Dodal, že o názor na záležitost požádal právníka, který mu právnost postupu potvrdil.

Konkursní komise má dvě zasedání

Podle kraje má konkursní komise dvě zasedání. Na prvním otevře obálky, zkontroluje požadované dokumenty a splnění všech předpokladů pro výkon funkce ředitele školy. Pokud komise zjistí nějaký rozpor, vyzve uchazeče k doplnění, případně konzultuje délku pedagogické či řídící praxe s MŠMT. Komise vyhodnotí, kteří uchazeči splňují požadavky konkursu, a pozve je na pohovor. Druhé zasedání je věnováno pohovorům s uchazeči. Komise určí, zda mohou zastávat funkci ředitele a stanoví jejich pořadí. Vítězného uchazeče pak doporučí radě kraje.