Pozici na trhu ztrácejí hlavně domácí producenti, protože dovozy loni vystoupaly k rekordu.

Řekl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Připustil, že spotřebu i dovozy jablek v posledních dvou letech ovlivnily slabé úrody v českých sadech.

„Pokles spotřeby nepostihl jen domácí ovoce, ale dolů šla i spotřeba jižního ovoce," uvedl Ludvík. Doplnil, že v nižší spotřebě se odrazil i menší prodej ovocných šťáv a džusů, které se také počítají do spotřeby čerstvého ovoce.

Jablka se na spotřebě čerstvého ovoce podílejí zhruba 30 procenty. Zatímco v roce 2009 jich každý Čech snědl v průměru 26,7 kilogramu za rok, loni spotřeba klesla ke 20 kilogramům.

„Celkově se spotřeba ovoce snížila asi o deset kilogramů na osobu a rok, z toho na jablka připadá asi šest kilogramů," řekl Ludvík. Po jablkách jsou nejvíce konzumovaným ovocem v souhrnu pomeranče a mandarinky asi se 13 kilogramy na osobu a rok.

Dovoz jablek do Česka roste od vstupu země do EU, řekl Ludvík. „Zatímco před vstupem do EU se dovozy pohybovaly kolem 40 000 tun ročně, v následujících letech se postupně více než zdvojnásobily na loňských zhruba 85 000 tun," řekl Ludvík.

Česká jablka tím podle něj ztrácejí pozici na trhu. Ovocnáře proto Ludvík vyzval k větší koncentraci své nabídky pro obchodní řetězce. Jablka do Česka jdou hlavně z Itálie a Polska a dále také ze Slovenska, Německa a Belgie.