Nehoráznou drzost předvedl zatím neznámý pachatel, který ve městě poškodil nově opravenou fasádu kulturního domu. Svým sprejerským „uměním" rozzuřil nejen starostu Jaromíra Přibyla, ale i místní obyvatele. Starosta proto vypsal za informace vedoucí k dopadení vandala odměnu ve výši pěti tisíc. Místo toho, aby výtržník zpytoval svědomí, v ničení městského majetku pokračuje.

V reakci na vypsání finanční odměny za jeho dopadení nápisem „Za udání pět tisíc, jenom hanba," dal radnici jasně najevo, co si o jejím postupu myslí. Starostu tím rozpálil doběla.

„Přestože sprejerské dílo nemá hodnotu ani okoralé kůrky chleba, je jednání pachatele naprosto ubohé a ničení cizího majetku je nepřijatelné. Rozhodl jsem se původní odměnu navýšit na deset tisíc pro toho, kdo poskytne a dosvědčí konkrétní informace, které povedou k odhalení pachatele," oznamuje starosta.

„Není to poprvé, co se tady potýkáme s vandalismem. Je to zhruba půl roku, co byla posprejována zeď soukromého domu u židovského hřbitova. I tento případ řešila policie, ale nikoho nedopadla," říká starosta.

Nedávno poničená fasáda kulturního domu je téměř nová, k její renovaci došlo v roce 2015. „Investovali jsme nejen finanční prostředky, ale rovněž nás to stálo spoustu času i energie. Bylo tu investováno přes pět milionů korun. A pak někdo přijde a práci několika lidí jen tak zničí?" kroutí hlavou Přibyl. Moc nevěří, že se pachatele podaří dopadnout.

Svědectví za 10 tisíc
Pokud vaše informace povedou k dopadení a usvědčení sprejera, který v Libáni poškodil fasádu kulturního domu, desetitisícová odměna od starosty vás nemine.

„Upřímně jsem spíše pesimista, ale věřím, že spoluobčanům stejně jako mě není lhostejné, co se v našem městě děje, a doufám, že odměna lidi motivuje."

„V loňském roce jsme nainstalovali kamerový systém, který se zatím osvědčil. Měli jsme problémy s ničením vánočního stromu. Teď poprvé vydržel celé Vánoce. Podle mě to bylo hlavně díky tomu, že na stromeček „viděly" kamery. S rozšířením kamerového systému počítáme i v dalších místech," slibuje Jaromír Přibyl.

Na neznámého vandala jsou rozzlobení i Libáňští. Paní Marie žije ve městě skoro 80 let a nepamatuje, že by se něco podobného dělo i dřív. „Nikdy tu žádní holomci nebyli. Žili jsme tu spokojeně a v pohodě. Ale to, co se děje teď, je nehoráznost. O zničené zdi kulturáku jsem slyšela a můžu vám jen říct, že bych toho, kdo to udělal, seřezala tak, že by si čtrnáct dní nesedl," rozčiluje se paní Marie.

K posprejování zadní stěny kulturního domu došlo s největší pravděpodobností v noci z pátku 3. na sobotu 4. února. Škoda je zhruba deset tisíc a případ šetří kopidlnští policisté.

„Pachateli za poškození cizí věci hrozí až rok vězení," uvedla policejní mluvčí Hana Klečalová.