Můj dům, můj hrad! Velmi nesmiřitelně se staví řada hostinských k protikuřáckému zákonu, který začal platit před rokem.

„Je to pro mě neomluvitelný zásah nejen do podnikání, ale do osobních svobod celkově. Ve svém domě jsem si zařídil hospodu. A učinil jsem svobodné a ziskem motivované rozhodnutí, že bude nekuřácká. Po takových byl totiž stále větší zájem. Ale aby mi to někdo nařizoval zákonem?! V mém domě? To snad ne,“ rozčiluje se muž, který si nepřeje zveřejnit své jméno ani název podniku.

A zjistil si, že zákon neporuší tím, když povolí kouření mimo otevírací hodiny nebo při soukromé akci. „Pokud se mi tady večer sejde parta štamgastů, kteří se do jednoho shodnou, že chtějí kouřit, zavřu, zamknu a rozdám popelníky. Je anachronismus, aby z devíti hostů lokálu jich devět chodilo společně kouřit ven před hospodu,“ ťuká si na čelo. Své námitky uzavřel parafrází známého rčení: Stát chce vaše dobro, nenechte si ho vzít.

Zákon se snaží obcházet hlavně hostinští na vesnicích. Zákaz kouření totiž tady ničí tradiční českou pivní kulturu a lidé si stále ve větším kupují levné „petky“ z marketů domů. Zvlášť teď, když si ve své oblíbené hospodě nemohou ani zapálit. Pokles tržeb potvrzují i oficiální data.

Na venkově tak hospody mizí do tzv. šedé zóny, kdy se z nich staly kluby například dobrovolných hasičů.
Zajímavě na zákaz kouření vyzrál jeden další vesnický hostinský. Před podnikem mu neustále stojí cedule „dnes soukromá akce“.

Ilustrační foto
Osobnosti regionů: Protikuřácký zákon se osvědčil, rozhodně ho nerušte