Kdo vyrazí do Pece pod Sněžkou za tři roky, uvidí ji úplně jinou, než na kterou byli návštěvníci i starousedlíci zvyklí. Stoupající stavební horečka promění horské středisko k nepoznání. Změní se řada věcí.

Úplně jinak bude vypadat prostor náměstí u kapličky i příjezdové cesty. Vyroste téměř tisíc parkovacích míst a množství nových ubytovacích prostor v moderních budovách. A také turisticky atraktivní místa.

URAN A BUDOVATEL, TO UŽ NE

Starosta Alan Tomášek přiznává, že podobný stavební boom v Peci pod Sněžkou nezažil. „Desítky let se nic nedělo. Výjimečný stav bude trvat dva, tři roky. Pak se situace uklidní," říká k investorským akcím. „Mění se objekty, které hyzdily centrum Pece dlouhou dobu. Takřka bez výjimky se jedná o revitalizaci staveb, které byly zanedbané či opuštěné," naráží na výstavbu čtyř apartmánových domů Svatý Vavřinec místo socialistického molochu prodejny Sněžka a nově rostoucího čtyřhvězdičkového hotelu Hradec. „Stejně tak doufám, že se brzy podaří změnit dva zchátralé objekty Uran a Budovatel ve Velké Úpě, které jsou také pozůstatkem tehdejšího ROH," upozorní na další budovy.

Starosta zdůrazňuje, že zásahy se týkají centra Pece pod Sněžkou a Velké Úpy. „Centrum bude mít městský horský charakter. Dostane novou tvář a zlepší se služby pro návštěvníky. V horském terénu se nic měnit nebude a přírodní ráz zůstane zachovaný. Na horních pláních a samotách povolujeme pouze opravy a údržbu."

POSTAVÍ BYTY PRO MÍSTNÍ RODINY

Na pozemcích ve Velké Úpě naproti Barrandovu, které patří obci, vybuduje radnice dvanáct bytů ve čtyřech domech. Přednostně je nabídne k prodeji místním mladým rodinám. „Chceme jim vytvořit podmínky k bydlení. Byty jim poskytneme za výhodné ceny, za výrobní náklady. Základním kritériem bude, aby se jednalo o místní lidi," vysvětluje Alan Tomášek.

Další projekt zrealizuje Pec pod Sněžkou tentokrát pro rodiny návštěvníků. V říjnu začne stavět vycházkovou trasu interaktivní herní krajinou, která povede od horní stanice lanovky na Portáškách. Obec vyjde na 35 milionů. Příští rok v létě ji chce mít hotovou. „Je to originální projekt v Česku, na kterém pracovali sochaři a odborníci ze Správy KRNAP. Nevšedním způsobem seznámíme návštěvníky hor s přírodou," přibližuje.

NOVÉ NÁDRAŽÍ ZÁVISÍ NA DOTACÍCH

V příštím roce proběhne výstavba parkovacího domu se 370 místy ve Velké Úpě. Kvůli existenci biokoridoru řeky Úpy musela radnice změnit původní plán. Místo nad řekou proto vyroste velký parkovací dům, a spolu s ním také muzeum horských nosičů, na zadní stráni za řekou. Zhotovení přijde Pec na 90 milionů.

Naproti tomu výstavba dopravního terminálu se 400 parkovacími místy a novým autobusovým nádražím, za 200 milionů korun, je závislá na dotacích. „Pokud ji nezískáme, budeme muset projekt odložit na několik let," přiznává starosta.

Příští rok v březnu se spustí velká změna v prostoru náměstí. „Silnici, která vede po pravé straně, přeložíme doleva. Centrální parkoviště bude na pravé straně s přidanou kapacitou 90 míst. Vedlejší parkovací plochu rozšíříme o jedno patro. Od kapličky směrem k centru dojde k revitalizaci území, s přidáním stromů, zelených ostrůvků a odpočinkových mol," upřesňuje Alan Tomášek.

Muzeum lanové dráhy

Pec pod Sněžkou má hotový projekt muzea lanové dráhy, které vznikne v budově původní dolní stanice lanovky. K němu povede stezka od nové stanice. Expozice přiblíží historii a původní technologie, které sloužily 63 let k cestám na Sněžku. Na projektu pracoval architekt Petr Hájek, tvůrce vrchlabského ekocentra Krtek.


Budova původní dolní stanice lanovky na Sněžku v Peci pod Sněžkou se promění v muzeum lanové dráhy. Zdroj: DENÍK/Jan Braun

Nová lanovka jezdí na Sněžku od 22. února 2014. Ta původní zahajovala provoz v roce 1949 a vozila turisty až do 2. 9. 2012. Na vrchol Sněžky dopravila přes 7,2 milionu návštěvníků.