Například nedávný bazar „Stromek splněných přání“, který se konal v Hronově, vynesl za pouhý jeden den přes osmdesát tisíc korun.

Spočíval v tom, že lidé darovali nepotřebné věci, které si zase někdo další zakoupil. Zájem byl tak obrovský, že se předčasně musel ukončit příjem darů. Už by se do prostorného Čapkova sálu nevešly. Výtěžek se spravedlivě rozdělí mezi Hospic Anežky České v Červeném Kostelci na nákup nového sanitního vozu a stacionáři Cesta v Náchodě na kompenzační pomůcky pro odlehčovací službu.

Bazárek už po osmé pořádala Alexandra Křovinová z Velkého Poříčí, zakladatelka Spolku Modré srdce na pomoc lidem s autismem a maminka slečny s Aspergerovým syndromem. „Po založení spolku jsem se rozhodla pomáhat i dětem, lidem s hendikepem a organizacím z našeho kraje. A tak jsem rozjela bazárek,“ usmívá se a potvrzuje, že lidé pomáhají rok od roku více, jsou šlechetnější a vstřícnější. „Mám z nich velkou radost a těší mě tyto akce pořádat,“ dodává spokojeně.

Ve velkém a slavnostním duchu pomáhají už tradiční adventní koncerty Davida Novotného z Náchoda, v nichž vystupují známí čeští zpěváci a muzikanti. Konají se hned v několika městech regionu a výtěžek vždy podpoří tamní stacionáře, domovy důchodců i děti.

KONCERTY NALADÍ VÁNOČNĚ A VÝTĚŽEK POMŮŽE

Adventní koncerty mají zpříjemnit čas před Vánocemi nevšedním zážitkem a finanční částka zase zpříjemní život potřebným. „Lidé jsou k sobě v tuto dobu hodnější a musím ocenit, že jsou i štědří. Pokaždé se vybere několik desítek tisíc korun. Letošní ročník je v pořadí desátý, ale různé dobročinné události pořádám už dvaadvacet let. Koncert, který se uskuteční příští čtvrtek v Náchodě, bude v pořadí už 750. akce,“ prozrazuje David Novotný, známý i jako pořadatel soutěží Muž roku či Batist Nej sestřička.

VÁNOČNÍ AUKCE NA FACEBOOKU

Zajímavou formou pomoci se stávají i Vánoční aukce na Facebooku, které pořádají maminky z Náchodska. Vloni se pomáhalo šestiletému Filípkovi Říhovi z Dobrošova. Zapojili se lidé z celé republiky. Někteří předměty darovali, jiní je vydražili. Letos se tyto aukce konají pro čtyřletou Nellinku Svobodovou z jižních Čech, a to opět pod záštitou Nadace Šárky Birke. Všechny peníze za vydražené věci putují na transparentní účet této nadace.