Bezdomovci a nepřizpůsobiví žijí s námi. Vlastně spíš vedle nás. Jedná se totiž o lidi, kteří žijí mimo standardní hranice sociálních norem a návyků.

Problematika nepřizpůsobivých byla jedním z témat setkání starosty Náchoda Jana Birke s vedoucím Územního odboru Policie ČR Náchod Radkem Bohuslavem.

Je jich pár, ale jsou hodně vidět

„Bezdomovců v pravém slova smyslu je v Náchodě maximálně pět. Ti ostatní, kterých je asi 15 a nejvíc znepříjemňují život ostatním, mají nějaké zázemí. Nejsou bezdomovci, ale nepřizpůsobiví," říká Jan Birke.

Někteří Náchoďáci si na bezdomovce a nepřizpůsobivé stěžují, volají strážníky a mnohdy jsou zklamaní, že proti nim nezakročili tak, jak by chtěli. Na problémové osoby se však vztahují stejná práva i povinnosti jako na každého jiného člověka a zakročit proti nim lze jen v případě, že porušují zákony: například znečišťují veřejné prostranství, požívají alkohol v místech, kde je to zakázáno, páchají přestupky proti občanskému soužití, kradou nebo cizí majetek poškozují. Pokud se takového jednání nedopouštějí, pak je nelze trestat ani vykázat z místa a už vůbec je nelze naložit bezdůvodně do policejního vozu a zavézt někam za město, nebo je z města „vyhostit", jak by si mnozí spoluobčané přáli. Ani zápach těchto osob není důvodem k zákroku…

Je zřejmé, že se nejedná o jednoduchou záležitost. V Náchodě se tomuto problému věnuje vedení města, městská policie i Policie ČR.

Strážníci letos řešili už 80 případů

„Městští strážníci jen od počátku letošního roku řešili v souvislosti s problémovými osobami více než 80 případů. Jednalo se především o vykázání z nádraží, kde se zdržují velmi často, z úřadů, obytných domů, veřejných WC nebo ze společných prostor v obytných domech. V devíti případech musely být tyto osoby převezeny na záchytku," upřesnil velitel Městské policie Náchod Petr Valica.

Z krádeže nákupu se těšil jen chvíli

Konkrétním příkladem spolupráce Městské policie (MP) Náchod a Policie ČR je krádež, která se stala 2. března. Na městskou policii byla nahlášena krádež tašky s nákupem v prodejně jedním z nepřizpůsobivých. Strážníci prošli všechna místa, kde se tito problémoví lidé zdržují a na základě popisu z prodejny dopadli pachatele i s nákupem. Pro podezření z trestného činu byl předán Policii ČR. Ta celý případ zadokumentovala, zpracovala a s návrhem na potrestání předala státnímu zastupitelství. Soud s pachatelem by měl proběhnout do 14 dnů.

Lepší jít na policii, než pak nadávat na síti

Policie občany vyzývá, aby jakékoliv chování nepřizpůsobivých, při němž se cítí ohroženi, ihned hlásili policii. Rozhodně není efektivní chtít věc s časovým odstupem a různým zkreslením řešit na sociálních sítích.

Jak si tedy poradit s problémovými lidmi? Městská policie Náchod přijala jistá opatření. Strážníci pravidelně v krátkých intervalech provádějí kontroly v okolí obchodních domů, na nádraží ČD a v okolí dalších a míst, kde se „bezdomovci" často zdržují. V případě porušení zákona se strážníci snaží tyto nežádoucí osoby vytlačit mimo veřejná místa, kde by neobtěžovaly občany.

Je ale třeba mít na paměti, že i bezdomovec má svá práva a může dělat vše, co není zakázáno. Na druhou stranu strážník a policista může zase dělat jen to, co mu dovoluje zákon.   (řez)