Informace lze zjistit na stránkách Školského portálu Pardubického kraje

Například na Střední školu obchodu, řemesel a služeb
v Žamberku se mohou hlásit děti, které by chtěly být kuchaři a číšníky, prodavači, truhláři, instalatéry, cukráři nebo obráběči kovů. Škola také stále nabízí maturitní obor podnikání.

Hledají kuchaře

Nejvíce volných oborů zůstává na Střední průmyslové škole potravinářství a služeb Pardubice. Kromě kuchařů, cukrářů, pekařů a prodavačů jsou mezi nimi i technologie a analýza potravin zakončené maturitní zkouškou.

Přihlášky je možné podávat rovněž na Střední průmyslovou školu Chrudim, Střední zdravotnickou školu a Střední školu automobilní v Ústí nad Orlicí, Střední odbornou školu a učiliště Lanškroun nebo Střední školu obchodní a služeb SČMSD v Poličce.

Na zájemce čekají i Střední odborná škola a učiliště technické v Třemošnici a Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice.

Tradičně zcela zaplněná jsou naopak gymnázia a obchodní akademie, o které je dlouhodobě velký zájem.

Pardubický kraj se dlouhodobě snaží, aby se zvýšil zájem o technické a přírodovědné obory. Pořádá takzvané Technohrátky, kde technické discipliny přibližuje dětem a představuje jim střední školy. Některé vzdělávací instituce také spolupracují s výrobními podniky a nabízejí například stipendia.

Po loňském mírném zvýšení zájmu jsou však letošní výsledky kampaně skromné, technické školy u přijímaček ztratily.