Absolventi základních škol měli letos zájem také například o studium veterinářství na Střední odborné škole veterinární v Hradci Králové. Na tento obor se přihlásilo 189 dětí, přijatých bylo devět desítek z nich.

Naopak volná místa nabízí například Střední průmyslová škola kamenická a sochařská v Hořicích, kde se mohou zájemci o studium hlásit do 10. srpna. Například studijní obor těžba a zpracování kamene nabízí dvě desítky volných míst, volná místa jsou také na oborech kamenosochařství, konzervátorství a restaurátorství či užitá malba.

Do 15. srpna se mohou zájemci o studium hlásit také například na Střední odbornou školu a učiliště ve Vocelově ulici v Hradci Králové. Například v oboru mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení je pět volných míst.

Střední školy v Královéhradeckém kraji jsou v posledních letech poloprázdné. Kraj opakovaně oznámil, že neplánuje jejich rušení a počítá s jejich slučováním. Loni v březnu krajští radní neschválili devět návrhů na sloučení středních škol, letos v únoru krajská radní pro školství Táňa Šormová (KSČM) uvedla, že kraj do voleb nepočítá s žádným slučováním škol.