Nepublikujeme její fotku, neboť  zatím chce být v anonymitě. Ale slíbila, že fotky zveřejní, až se dostane pod sto kilo.

Morbidní obezita přináší řadu rizik

Pojďme si nejdříve o paní Kořínkové něco říci. Do hubnutí se pustila na konci září loňského roku. Navštívila ordinaci v Poliklinice Dopravního zdravotnictví v České Třebové. Tam každý čtvrtek ordinuje MUDr. Leoš Středa a pomáhá čtenářům Deníku zhubnout. Také paní Bohumilu vede v jejím boji proti nadbytečným kilogramům. Před zahájením redukční kúry měla  téměř 141 kilogramů. Její body mass index (BMI) byl nad 50, přičemž už od hodnoty BMI 40 se jedná o morbidní obezitu, která s sebou přináší četná zdravotní rizika a ohrožení. V prosinci vážila už jen 125 kilo a protože ani přes Vánoce moc nehřešila, měla koncem ledna dokonce 124 kg.

Pan doktor rozepsal paní Bohumile dietu StředaForm. Její hlavní princip spočívá v omezení rafinovaných cukrů a ve zvýšení příjmu vlákniny. Rozpustná vláknina způsobuje dlouhodobý pocit nasycení, protože v žaludku nabobtná. Nerozpustná vláknina má pročišťující účinky na organizmus. Důležité je také snížení příjmu rafinovaných cukrů a živočišných tuků. Samozřejmostí u každého hubnutí je pravidelné stravování 5 až 6 krát denně a dostatečný příjem tekutin.

Tato dieta paní Bohumile velmi vyhovuje. Strava je rozmanitá a při dietě netrpí hladem. Velkou výhodou je to, že porce se nemusí vážit. Během čtyř měsíců se jí povedlo shodit 17 kilogramů. A to nejí nijak chudě, StředaForm je dieta gurmánská a sytá a funguje díky skladbě jídel.

Při dietě rozhodně netrpí hladem

Podívejte se na příklad toho, co si dává dobrého: ke snídani si dá třeba anglickou slaninu a sýr Lučina nebo jiný den zase dvě nožičky párku s chlebem ze lněné vlákniny a k tomu ještě tavený sýr Madeta. K dopolední svačině má někdy jeden silnější párek, jindy sýr nebo také jedno rajče s nastrouhaným sýrem.

K obědu klidně sní pečený vepřový bůček, ale to není každý den. Má také ráda květák nastrouhaný do hrníčku a uvařený či pečený na pánvičce. Odpoledne si dá jeden krajíc chleba s výpekem.  K večeři má třeba nezahuštěný guláš bez přílohy, jindy si dopřává žampióny se sýrem nebo si udělá vajíčka, a to klidně čtyři. To nevypadá zrovna  jako přísná dieta, že?

Všechno nakoupí v obchodě, nepotřebuje kupovat žádné koktejly za nehorázné peníze. Jedině lněnou vlákninu kupuje v lékárně v České Třebové, protože se jinde špatně shání. Ve zdravých výživách mají většinou jen lněné semínko. To už nemá tobolky, tak je méně vhodné.

Telemedicínské sledování

Kromě pravidelných kontrol v ordinaci každé dva, tři měsíce  navíc každých 14 dní posílá paní Bohumila SMSku panu doktorovi. Tam napíše vždy svou aktuální váhu a také hodnotu glykémie. Morbidní obezita je často příčinou vzniku cukrovky a porucha metabolismu cukrů se nevyhnula ani paní Kořínkové. Je zařazena do telemedicínského sledování, kdy pacient komunikuje s lékařem buď přes internet, nebo přes mobil. Tento program dělá MUDr. Leoš Středa společně se svou spolupracovnicí Bc. Veronikou Podobovou z fakulty biomedicínského inženýrství. Pacienti se můžou kdykoli zeptat. Všechno je samozřejmě zadarmo, jediné, co se platí, je běžný poplatek 30 Kč v ordinaci.

Leoš Středa pomáhá čtenářům hubnout

Máte kila navíc? Chcete hubnout? Napište a ptejte se na diety, cvičení na hubnutí či správný jídelníček. Posílejte své otázky e-mailem na: hubnetesdoktorem@denik.cz. Poradí vám MUDr. Leoš Středa, který přednáší o hubnutí a léčbě obezity na 1. lékařské fakultě v Praze. Píše o hubnutí odborné knihy, popularizuje zdravou stravu, diety a kosmetiku. Se spoluautory (Profesor Rajko Doleček a MUDr. Kateřina Cajthamlová) vloni vydal knihu Nebezpečný svět kalorií. Každý týden jezdí do ordinace v České Třebové, kde se hubnout a zhubnout pod jeho dohledem úspěšně snaží stovky čtenářů Deníku. Čtenáři, kteří se na našich stránkách podělí s ostatními o své zkušenosti během diety, jsou motivací těm ostatním, kteří ještě s hubnutím váhají.