Co s tím, když je nám pořád zima? Jde tomu nějak předcházet? Ano, jde. Je to možné s pomocí vhodných potravin a skladby jídelníčku.

V zimě je skvělý zázvor

Prohřívání organizmu potravinami vychází z tradiční čínské medicíny. Ta doporučuje přijímat během zimního období co nejvíce tepelně upravených jídel, a to například i k snídani. Proto neváhejte a s chutí si ráno dopřejte ovesnou kaši s oříšky, sušeným ovocem a trochou medu. Dále by v denním menu neměla chybět polévka, nejlépe vývar se zeleninou a masem.

K zahřátí přispívají také některé druhy koření. Skvělý je v zimě především zázvor, který nejen organizmus ohřeje, ale také obsahuje spoustu zdravých látek. Ty napomáhají v boji proti virovým onemocněním, kterých je kolem nás spousta hlavně v chladném počasí. Obdobný vliv na lidské tělo má i skořice. Ta v zimě nachází uplatnění nejen v různých moučnících a sladkých pokrmech, ale i v horkých nápojích, jako je punč nebo svařené víno. Skořice navíc přispívá ke snižování hladiny cukru v krvi, což zaručí delší pocit nasycení.

Se zeleninou opatrně

Zelenina by se neměla konzumovat v syrovém stavu, protože tak má spíše ochlazující efekt. Vhodnější pro zahřátí je zeleninu tepelně zpracovat. Nejlepším způsobem přípravy je vaření v páře, popřípadě lehké restování bez tuku. Pouze tak lze docílit zachování nejvíce vitamínů a minerálů. Vyhýbat bychom se v zimě měli také salátům a tropickým plodům, které nejvíce ochlazují organizmus.

Mezi zeleninu, kterou je dobré si v zimním období připravovat, patří pórek, cibule, česnek nebo křen. Jedná se hlavně o aromatickou zeleninu, která nejenom zahřeje, ale také povzbuzuje chuť k jídlu. Také napomáhá k odstraňování zácpy a podporuje správné trávení. Celkově urychluje chod organizmu.

Kromě potravin, které dokážou náš organizmus zahřát, existují také ty, které nás spíše ochlazují. Do této kategorie patří například kravské mléko, čekanka, rajčata, okurky, cukety, tropické a subtropické ovoce, ovocné šťávy anebo houby.

Jsou i neutrální potraviny

Ne všechna jídla jsou však vyhraněná a jsou mezi nimi i taková, která jsou považována za neutrální. Ty se mohou konzumovat v zimě spolu s hřejivými potravinami. Mezi neutrální potraviny patří například telecí či hovězí maso, divočina, mořské plody, vejce, luštěniny, brambory, lékořice a med.