Letní šaty, pod kterými se rýsuje bříško, nebo plavky, ze kterých čouhají faldíky, mohou být minulostí. Je už sice pět minut po dvanácté, ale stále se dá stihnout postavu alespoň trochu vylepšit.

Říkáte si, že přece není možné zhubnout za pár týdnů? Samozřejmě, pokud jedete na dovolenou za 14 dní, tak to zřejmě nestihnete. Pokud se ale chystáte k moři třeba v půlce léta, zvládnout se to dá. Nesmíte ale čekat zázraky v podobě o tři čísla menšího oblečení. Za měsíc se dá zhubnout zhruba pět kilogramů tuku. Namísto nich je dobré nabrat pár kilo svalové hmoty, aby se tělo hezky vytvarovalo.

Kdy nejpozději je tedy vhodné začít s hubnutím? Ne za týden, ne zítra, ale právě teď. Není dobré to dál odkládat, protože by se mohlo lehce stát, že to necháte zase až na příští rok a letos to ještě vydržíte. A za rok se situace bude opakovat. Známe to všichni, jak to chodí.

Možná se budeme opakovat, ale příroda to zkrátka tak zařídila a jinak to nefunguje. Základem správného a zdravého hubnutí je dietní jídelníček a pravidelný pohyb. Není přímo nutné si hlídat kalorie a vážit jednotlivé porce. Důležité je především složení jídelníčku a pravidelnost ve stravování. Denní menu by mělo obsahovat co nejméně rychlých sacharidů – pečivo, těstoviny, sladkosti včetně zmrzliny. Tuky živočišné je vhodné nahradit těmi rostlinnými. Bílkovin je naopak dobré konzumovat co možná nejvíce, maximálně však dva gramy na kilogram tělesné hmotnosti za den.

Bez pohybu to nepůjde

Je pravda, že už mnohokrát jsme psali, že zhubnout se dá i bez pohybu. Ano, dá – ne ale za pár týdnů. Navíc bez pohybu opravdu pouze zhubnete. Aby tělo hezky vypadalo a nebylo po redukční kúře ochablé, je potřeba ho obalit alespoň malou vrstvou svalové hmoty. A jak jinak získat svaly, než pohybem? Fyzická aktivita a tvorba svalů je navíc energeticky náročná, a tak při ní spálíte další kalorie a tuky.

Nejproblémovějšími partiemi jsou většinou břicho, stehna a hýždě. Pro co nejlepší výsledky je potřeba cvičit každý den. Trénink přitom nemusí být nijak dlouhý. Stačí intenzivních 15 minut denně a již za dva až tři týdny uvidíte první výsledky.

Cviky nemusí být složité, účinné jsou i ty úplně jednoduché. Na posílení celého těla a zpevnění břišních svalů je nejlepší tzv. prkno. Zapomeňte na klasické lehy – sedy, těmi si nezkušení mohou i ublížit. Stříhat nohama v leže na zádech vám pomůže vytvarovat jak bříško, tak přední stranu stehen. Pro posílení stehen a hýždí jsou ideální dřepy. Pro zkrášlení hýždí je ještě vhodné zařadit tzv. zanožování. Jeden cvik je vždy důležité cvičit v určitých časových intervalech (např. 30 vteřin) a v minimálně třech sériích po sobě.

O tom, jak správně udržovat tělo v kondici, se učí také žáci střední školy Euroinstitut. Pohyb a zdravá strava je totiž důležitá po celý rok, ne jenom v období před plavkovou sezonou.