„Napsat královně dopis mě napadlo, když jsem sledoval její narozeninový projev, kde děkovala občanům za přání. Jelikož pravidelně sleduji královnu, její projevy a vše kolem ní, řekl jsem si, že bych jí mohl zkusit napsat dopis. Doufal jsem, že by mi mohla odepsat, což by pro mne byla nesmírná čest,“ popisuje začátek korespondence s královským palácem Vojtěch Hrábek.

Do dopisu adresovaném královně vyjádřil svůj respekt vůči panovnici britské monarchie. „V roce 2015 se Alžběta II. stala nejdéle vládnoucím panovníkem britské monarchie. Obdivuji, že v jejích 91 letech pracuje téměř stále naplno. Dále jsem jí napsal, že bych v blízké době chtěl navštívit Spojené království, respektive Londýn, a rád bych si prohlédl britské památky,“ zestručnil obsah dopisu smělý student.

Najít adresu na internetu nebyl problém a dopis putoval do Buckinghamského paláce v Londýně. A Vojta čekal…

Zhruba měsíc po odeslání dopisu dorazila do Martínkovic obálka s královským erbem. „Byl jsem si celkem jist, že mi neodepíše přímo královna, ale věřil jsem, že odepíší její zaměstnanci k tomu určení. A tak se stalo. Odpověděla mi královnina dvorní dáma, která mi psala jménem královny. V dopise mi sdělila, že si královna váží mé podpory jí i celé britské monarchii,“ říká Vojtěch, kterého potěšilo, že odpověď reagovala přímo na jeho dopis – nemají pro všechny, co tam napíší, univerzální odpověď.

„Pocit to byl samozřejmě moc pěkný. Musím přiznat, že jsem na sebe byl i docela pyšný, ne každý totiž obdrží obálku s královským erbem a velkým razítkem Buckingham Palace,“ usmívá se student, který by se rád v dohledné době do Británie podíval. „Ještě nikdy jsem tam nebyl, bude příjemné se podívat do dalšího koutu světa,“ uzavírá Vojtěch Hrábek.

DOPIS Z BUCKINGHAM PALACE. Nynější student kvinty jednou bude moci svým dětem ukázat dopis z královského paláce.Zdroj: Archiv