Nyní navíc  klesla hladina podzemní vody oproti  hodnotám typickým pro konec zimy o dva až tři metry. „Obecně opravdu platí to, že hladiny podzemních vod jsou nejníže za posledních deset let," uvedla mluvčí  společnosti Královéhradecká provozní Veronika Bergrová.

Nákup vody
i čerpání z Orlice

Hlavní část vody pro Hradec Králové pochází z podzemních zdrojů Litá – Mokré u Českého Meziříčí.  Tento zdroj by případné sucho mohlo ovlivnit.  Podle Veroniky Bergrové je letošní rok  netypický i v tom, že zásoby podzemních vod přijdou o důležitý zdroj. Vždy na jaře je totiž doplňuje voda ze sněhu tajícího v Orlických horách. „K tomu ovšem letos nejspíš nedojde," podotkla mluvčí.

Zima bez srážek
Od prosince do konce února spadlo podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu v Královéhradeckém kraji přibližně 70 milimetrů srážek a v Pardubickém kolem 60 milimetrů. V obou krajích tak srážky nedosáhly ani 50 procent normálního stavu.

Oblast Litá navíc leží v evropsky významné přírodní lokalitě Zbytka a čerpání vody  je tam na jaře a v létě kvůli ochraně přírody  omezeno.

Podle Veroniky Bergrové bude Královéhradecká provozní  doplňovat případný deficit nákupem vody z okolních vodáren, které jsou vzájemně propojeny  v rámci Vodárenské soustavy východní Čechy.  Soustava, která vznikla v 90. letech minulého století,  propojuje hradecké vodárny s Náchodem, Pardubicemi a Chrudimí. Například předloni tak Královéhradecká provozní, která dodává pitnou vodu asi 158 tisícům lidí, získala přibližně pětinu vody.

„Od května bude také připravena ke spuštění úpravna vody, která upravuje vodu z řeky Orlice," upozornila Veronika Bergrová. Úpravna je budována jako zdroj, který v případě potřeby dokáže snížené čerpání z Lité plně nahradit.

Pardubicko zatím sucho netrápí

Zdroje, z nichž čerpají vodu Vodovody a kanalizace Pardubice, které zásobují asi 165 tisíc lidí, zatím snižování hladiny spodní vody neohrožuje. „Zatím je všechno stabilní a sucho se u nás ještě na rozdíl od Královéhradecka neprojevilo," řekl  technický náměstek vodáren Zdeněk Janeba. Dodal, že v opačném případě by se také spolehli na spolupráci východočeské vodárenské soustavy. „Zatím jsme si vždycky vypomohli," uvedl.

Velké zdroje  pitné vody pro Pardubice a okolí se nacházejí nedaleko Mokošína u Přelouče, u Hrobic a Nemošic na Pardubicku a u Holic, část vody se bere  také z nádrže Oplatil.