Na speciální, 21 kilogramů vážící dřevěnou nosičskou krosnu, kterou si sám vyrobil, naloží tři pivní sudy nebo 250 balení vod. Ponese je od Slezského domu na vrchol Sněžky. Praxi na to má.

Doma v Beskydech letos v březnu nesl 178 kilo, o pět dní později ve Vysokých Tatrách 165 kg. Pokud by skutečně vynesl na nejvyšší českou horu dvěstěkilový náklad, dosáhl by rekordního výkonu.

Slovenský horský nosič Vladimír Hižnay loni v srpnu donesl na Sněžku 165,5 kg a překonal historické maximum, za které se počítala vynáška legendárního profesionálního horského nosiče Roberta Hofera. Ten v roce 1944 vynesl od již zbořené Obří boudy naproti Slezskému domu na Sněžku 160 kg těžkou ocelovou rouru pro tamní meteorologickou stanici. Pácha loni Hižnayovi sekundoval a vynesl na Sněžku 150 kilo. Letos zkusí ještě větší zátěž.

Slovenský horský nosič Vladimír Hižnay donesl na nejvyšší tuzemskou horu rekordních 165,5 kilogramu. Extrémní vynáška nákladu, kterou překonal dosavadní historické maximum, mu přitom trvala pouhé 2 hodiny a 29 minut.
Rekord pokořen! Horský nosič ze Slovenska vynesl na Sněžku 165,5 kilogramu

Kvůli bezpečnosti půjde Pácha na Sněžku po dlážděné Jubilejní cestě, která je oproti řetězové cestě širší a pohodlnější. „Nevím, jestli to zvládnu, ale chci se o to pokusit. Situaci řeším i s fyzioterapeutkou. Podle ní bych s tím neměl mít problém,“ říká 51letý svéráz.

„U nás v Beskydech jsem si to zkusil v březnu se 178 kily plných barelů s vodou na trase, která má podobnou délku necelých dvou kilometrů a stejné převýšení 220 metrů. Zvládl jsem to za hodinu a dvacet minut,“ popisuje Zdeněk Pácha.

Zdeněk Pácha při sobotním závodu horských nosičů na Sněžku.
Horského nosiče trápily zmrzlé chlupy. Na Sněžku plánuje vynést 200 kilo

Ve Vysokých Tatrách si naložil na záda dřevěné brikety o váze 165 kilo a vystoupal s nimi od Hrebienku na Zamkovského chatu. Trénuje jednou týdně. „Nejčastěji tak, že napustím vodu do barelů a nosím je na Lysou horu. Tam vodu vyleju. Aspoň tak zalívám přírodu,“ usmívá se.

Původně plánoval uskutečnit rekordní výkon při červnovém Sněžka Sherpa Cupu. "Nakonec jsme se kvůli organizaci závodu domluvili, že tento termín by nebyl nejvhodnější," vysvětluje. Vynášku chce realizovat ve druhé polovině prázdnin. „Termín si dávám nejpozději do 15. září,“ plánuje.

Zdeněk Pácha už vynesl do kopců ledacos. Na Ještěd sud piva, na Lysou horu pytle cementu, na Mt. Blanc vozíčkáře. Ve Vysokých Tatrách vyhrál slavný závod Sherpa Cup. Vyrobil si tři speciální nosičské krosny. Co se mu nepodařilo, je vynést manželku. „Děti jsem nesl, ale už jsou velké, tak je na řadě žena. Brání se,“ nechápe Pácha.

Petr Mazal míří k rekordnímu výkonu závodu horských nosičů. Od lanovky v Peci pod Sněžkou vyšel přes Obří důl na Sněžku za 74 minut.
Slivovice a pusa. To byla náplast na galeje horských nosičů