Hradecko: Rockové Velikonoce

Králíky u Nového Bydžova: Prodloužený víkend je tu a vy máte ideální možnost nechat se nabít hudební energií na koncertě příznačně nazvaném Rockové Velikonoce. Uskuteční se již v neděli od 15.30 hodin v místním kulturním domě a těšit se můžete na kapely Komunál, Alkehol, Krucipüsk, Harlej, Walda Gang a Traktor.

Jičínsko: Starohradský pstruh

Staré Hrady: Český rybářský svaz místní organizace Libáň pořádá v sobotu 15. dubna již 12. ročník závodů Starohradský pstruh. Zahájení akce proběhne v 7 hodin u jezu ve Starých Hradech. Připraveno je občerstvení a nebudou chybět ani pstruzi na roštu. Udice a dobrou náladu si vezměte s sebou. A také teplé oblečení.

Náchodsko: Legiovlak přijel do Náchoda

Náchod: Československá obec legionářská a Nadační fond Legie 100 zvou k návštěvě unikátní putovní expozice Legiovlak, která je vystavena na náchodském vlakovém nádraží až do neděle. K vidění jsou repliky legionářských vagonů z let 1918 - 1920, kdy českoslovenští legionáři ovládli Sibiř. Legiovlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského, ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech na návštěvníky čeká věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií. O víkendu je expozice přístupná od 9 do 19 hodin. V každou celou hodinu je možné zúčastnit se komentované prohlídky.

Rychnovsko: Velikonoce na zámku

Opočno: Velikonoční výzdoba zámku? Státní zámek Opočno zve od pátku 14. do pondělí 17. dubna na prohlídky expozic nazdobených nesoucích se v duchu a se symboly velikonočních svátků.

Trutnovsko: Dvorská zoo vstoupila do jarní sezony

Dvůr Králové nad Labem: Jarní mezisezonu a provoz Lvího safari zahájila královédvorská zoo. Safari lvů mohou lidé navštěvovat po celé Velikonoce až do pondělí 17. dubna ve speciálních Afrika trucích, pro soukromé vozy se otevře později. V sobotu se návštěvníci navíc dozvědí, jak se bude jmenovat půlroční samička nosorožce dvourohého. Slavnostní pojmenování se koná od 13 hodin u výběhu nosorožců vedle občerstvení Kifaru.

Chrudimsko: Velikonoce na Betlémě

Hlinsko-Betlém: Až do 30. dubna naleznete ve zdejších roubenkách expozice připomínající tradiční obyčeje vztahující se k předvelikonočnímu období i samotným Velikonocům. Dozvíte se například, proč měly neděle před Velikonocemi tak zvláštní názvy, například neděle Kýchavná, Družebná nebo Pražná. Ale také zjistíte, jaké obyčeje provázely Velký pátek a Bílou sobotu. Případně co všechno mohou prozradit tradiční ornamenty na kraslicích. V roubenkách jsou například nachystány ukázky vajíček zdobených tradičními způsoby, různé tvary jarního obřadního pečiva, které se v minulosti v našem regionu pekly. Výstavu doplňují ukázky zdobení kraslic tradičními způsoby. Program Velikonoce na Betlémě můžete navštívit od úterý do neděle od 8.30 do 12 a od 12.30 do 16 hodin. O Velikonočním pondělí 17. dubna bude rovněž otevřeno od 8.30 do 12 a od 12.30 do 16 hodin.

Orlickoústecko: Muzeum láká na zbraně

Vysoké Mýto: Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě na celý duben i květen připravilo výstavu Zbraně východočeských puškařů, jejíž tvůrcem je Jan Tetřev. Návštěvníky láká na exponáty, které pocházejí převážně z doby devatenáctého a dvacátého století.

Pardubicko: Grafika současná i historická

Pardubice: V Univerzitní knihovně začala výstava 100 let od založení Sdružení českých umělců grafiků Hollar. K vidění je česká umělecká grafika, a to jak historická, tak i současná. Sdružení českých umělců grafiků Hollar vzniklo v roce 1917, aby zaštítilo všechny grafiky, které cítí toto výtvarné odvětví nikoli jako pouhou reprodukční techniku, nýbrž jako plnohodnotnou uměleckou techniku. Výstavu je možno navštívit od pondělí do středy od 8 do 20, ve čtvrtek od 8 do 18, v pátek od 8 do 16 a v sobotu od 8 do 12 hodin a to až do konce května.

Svitavsko: Do Koclířova pěšky nebo kole

Koclířov: Pěšky, na kole nebo autobusem na zahájení turistické sezony se můžete v sobotu odpoledne vydat do Koclířova. Připravena je osmikilometrová trasa pro pěší, cyklotrasy nebo doprovodný program pro děti. Seznámíte se rovněž se správným používáním nordic walking holí. Návštěvníky čeká také hudební vystoupení. V areálu zdraví naproti obecnímu úřadu zahraje skupina Generace. Autobusová doprava do Koclířova je zajištěna zdarma z prostředků mikroregionu Svitavsko.