„Trasy budou slavnostně otevřené 7. července při akci nazvané Mlynářovy toulky," informovala špindlerovská radnice.

Start v srdci města

Začátek všech okruhů je umístěný v městském parku naproti hotelu Savoy, kde bude mapa s vyznačenými okruhy a dřevořezba mlynáře s trakařem. Mlynářovy okruhy jsou vesměs nenáročnými vycházkovými trasami městem, jsou vedeny mimo dopravní cesty, v klidových zónách v přírodě, s panoramatickými výhledy.

Nejkratší trasa nazvaná Mlynářova naučná stezka měří 1,1 kilometru a turisté se na ní seznámí s takzvanými slunečními čedičovými kameny, které podle legendy vyzařují pozitivní energii.

Druhá z tras nazvaná Mlynářovo kolečko je 2,8 kilometru dlouhá a provede turisty Špindlerovým Mlýnem a umožní pohled na některé známé stavby, například na kostel svatého Petra či panoramatický výhled z Biskupské vyhlídky.

Třetí, 3,1 kilometru dlouhá trasa, povede zájemce kolem různých sportovních aktivit ve Špindlerově Mlýně, například kolem Adrenalinového parku či letní bobové dráhy.

Podle Sylvie Dlouhé ze špindlerovské radnice jsou trasy nenáročné, vhodné i pro rodiny s dětmi.

„Jsou určené i pro seniory, kteří chtějí poklidnou procházkou projít zajímavými lokalitami, či pro návštěvníky, kteří chtějí lépe poznat Špindlerův Mlýn," uvedla Sylvie Dlouhá. Během slavnostního otevření okruhů budou mít děti možnost na trase potkat pohádkové bytosti, například mlynáře, princeznu či vodníka. Více informací je možné získat na www.mestospindleruvmlyn.cz.

Zajímavosti stezek

Zelená - Zajímavý je například bílý obloukový most přes řeku Labe. Most byl postaven v roce 1911, spojuje centrum města s částí Bedřichov. Na Vyhlídce na Skále jsou čedičové sloupy. Podle pověsti zde kolem roku 1918 rakousko-uherský šlechtic pochoval milovaného koně. Další z pověstí praví, že dotykem čedičových sloupů je možno dobíjet energii.

Červená - Prochází kolem Špindlerovské hospody, kde stával mlýn mlynáře Špindlera, jehož jméno souvisí s pojmenováním města. Na stezce je možno zahlédnout torzo vodního náhonu, který poháněl vodní elektrárnu nebo hotel Palace, jehož prostory byly použity ve slavném českém filmu Homolka a tobolka.

Modrá - Tato trasa je vhodná hlavně pro vyznavače adrenalinových sportů. Při cestě k lanovce Medvědín, která je výchozím místem pro hřebenové túry směrem k Labské boudě či prameni Labe, je u cesty bobová dráha či Adrenalinový park. Při cestě turisté míjí Labe, které je na jednom místě sevřené kaňonem. U cesty je i Krakonošova krčma, kam po večerech zavítá i sám vládce hor Krakonoš.